​ATG i nytt samarbete mot matchfixning

Av på 5 juni, 2019
Arkivbild.

ATG är ny medlem i världens ledande organisation mot matchfixning inom idrotten, International Betting Integrity Association.

– All idrott ska vara fri från fusk i alla former och därför är det naturligt för ATG att delta i kampen mot matchfixning, säger Magnus Lunner, Chief Security and Quality Officer, ATG.

Matchfixning (olaglig manipulation av matcher och tävlingar) är ett växande problem, med flera uppmärksammade fall inom världsidrotten. Matchfixning kan vara relaterat till vadhållning på matcher, eller att lag eller deltagare gjort upp om utgången av en match eller tävling på förhand.

International Betting Integrity Association, med säte i Bryssel, bildades 2005, hette till en början ESSA. Sedan dess har organisationen växt och är nu världens ledande organisation mot matchfixning. På tisdagen tillkännagav ESSA sitt namnbyte till International Betting Integrity Association (IBIA), vilket är en signal att man har hela världen som sitt arbetsfält.

IBIA representerar många av världens största spelbolag och har ett nära samarbete med världens största idrottsorganisationer, som till exempel Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och Internationella Fotbollförbundet (FIFA).

ATG – som sedan årsskiftet har licens även för sportspel på över 60 olika sporter, i tävlingar jorden runt – verkar på många olika fronter för att all sport ska vara fri från fusk i alla former.

ATG stöttar ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopp i arbetet mot dopning och andra typer av fusk inom trav- och galoppsporten. I februari i år tillkännagavs att ATG ingick partnerskap med organisationen Pure For Sure i kampen mot dopning och oavsiktlig dopning inom humanidrotten. Och nu står det klart att ATG inleder ett samarbete med IBIA mot matchfixning.

– All idrott ska vara fri från fusk i alla former och därför är det naturligt för ATG att delta i kampen mot matchfixning, säger Magnus Lunner, Chief Security and Quality Officer, ATG.Fusk hör inte hemma i sporten och vi vill vara med och bekämpa fusk där det förekommer. Samarbetet med International Betting Integrity Association är helt i linje med vad ATG står för, säger Magnus Lunner.

Sport | Övrigt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in