​Inga standardbelopp för skador i hyreslägenhet

Av på 24 juli, 2019

Som hyresgäst gäller det att vårda sin lägenhet men ibland kan vardagen i livet ställa till det. Om man i godan tro haft en blomkruka direkt på parkettgolvet och det blivit en fuktskada. Ja då kan man bli ersättningsskyldig.

Men vem bestämmer hur mycket hyresgästen rimligen ska betala?

– Hyresvärdar tar olika mycket betalt. Det finns inget standardbelopp, säger Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Sydost.

Enligt hyreslagen ansvarar hyresgästen för att vårda sin lägenhet väl. I det ansvaret kan det ingå att stå upp för olika ekonomiska omkostnader som till exempel om man som hyresgäst haft en blomkruka på golvet och det bildas en fuktskada. Då kan man bli ersättningsskyldig.

Medlemmar kan i dessa situationer ringa till Hyresgästföreningen för hjälp och stöd. Som medlem kan man få hjälp med en ytterligare bedömning av skadeståndet, är beloppet för åtgärdandet av skadan skäligt?

– Hyresgästföreningen står inte bakom några listor med priser på vad olika åtgärder är värda. Vad vi kan göra är att hänvisa till den praxis som finns utifrån domstolsbeslut. Det är väldigt svårt att sätta en standardsumma och ärenden borde bedömas olika då omständigheterna är olika, säger Lena Andersson.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in