​Institutet för Mediestudier om LindeKultur som lokalmedia

Av på 11 december, 2019

”Att LindeKultur inte finns med beror på att vi gjort en avgränsning till titlar som har en egen plattform (en papperstidning, sajt, radiofrekvens etc) och bedömt att LindeKultur faller utanför på grund av det”, skriver Leonard Wallentin som svar på frågan varför Institutet för Mediestudier inte räknar LindeKultur som lokalmedia.

Enligt Institutet för Mediestudier finns tre nyhetskanaler med redaktioner i Lindesbergs kommun – Nerikes Allehanda, Lindenytt och fellingsbro.se.

Nyhetskanalen LindeKultur saknas – trots att det är en lokal webbpublikation med egen redaktion i Lindesberg som uppfyller Institutet för Mediestudiers kriterier när det gäller lokal närvaro och bevakning. LindeKultur bidrar samtidigt till det som Lindesbergs kommun ser som risken i det nya medielandskapet – att de positiva händelserna riskerar att försvinna.

LindeKultur skickade med anledning av detta en fråga till Institutet för Mediestudier om detta:

”Att LindeKultur inte finns med beror på att vi gjort en avgränsning till titlar som har en egen plattform (en papperstidning, sajt, radiofrekvens etc) och bedömt att LindeKultur faller utanför på grund av det. Men låt oss ta den diskussionen ett varv till hos oss! Det är möjligt att den avgränsningen kan komma att behöva ses över”, svarar Leo Wallentin (J++ Stockholm).

LindeKultur svarar:

”Tack för svar – och vi hoppas att ni kan ompröva era principer. Vi har valt att lägga lindekultur.se på plattformen mynewsdesk.com (istället för att ha en egen site hos något annat webbhotell) för att vi då får större och bredare spridning. Vi har idag omkring 700 sidvisningar per dag i genomsnitt varav mer än 50 procent kommer från besökare på orter utanför Lindesbergs kommun – det skulle vi aldrig ha med en egen site. För oss är spridningen viktigare än den fysiska plattform som vi verkar på”.

————————————

LindeKultur är en fristående nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesberg. Den mest kompletta nyhetskanalen: Ingen annan nyhetskanal har så många nyheter om kulturlivet i Lindesberg som lindekultur.se Den mest kompletta evenemangskalendern: Ingen annan informationskanal har så många evenemang i sin kalender som lindekultur.se.

LindeKultur är en fristående nyhets- och informationskanale med två huvuduppgifter – dels att göra kulturen mer synlig både i och utanför Lindesberg (genom att marknadsföra vad som händer i kulturlivet i kommunen); dels att bevaka och följa upp kulturpolitiska frågor på kommunal och regional nivå (kulturen kan och behövs för att utveckla kommunen).

Redaktionen för LindeKultur arbetar enligt två principer – när det gäller evenemang skriver vi om dessa innan de händer (kultur ska upplevas); när det gäller kulturpolitiska frågor skriver vi om förslagen innan besluten fattas (för att ge våra läsare och andra intresserade möjligheten att diskutera frågan och påverka besluten).

Under de senaste 30 dagarna har lindekultur.se haft 22.935 sidvisningar vilket betyder 764 sidvisningar per dag i genomsnitt. Merparten av alla sidvisningar (över 50%) görs av besökare på orter utanför Lindesbergs kommun – över hela Sverige men också en del från utlandet (se kartan ovan). En förklaring till denna geografiska spridning är att lindekultur.se publiceras på mynewsdesk.com som är Nordens ledande plattform för digital PR. Tanken med Mynewsdesk är att nå ut med pressmeddelanden och nyheter för publicering i andra mediekanaler. Lindekultur har valt en annan strategi – att nå ut till läsarna direkt utan att gå via andra mediekanaler.

Med allt fler läsare blir LindeKultur som fristående nyhets- och informationskanal allt starkare som ”kulturens röst” när det gäller att bevaka och följa upp kulturpolitiska frågor i Lindesbergs kommun. När orter och intressen hamnar i ”medieskugga” eller ”vita fläckar på nyhetskartan” ökar behovet av och möjligheterna för lokala medier i nya former. Som nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesbergs kommun är webbplatsen lindekultur.se ett exempel på denna trend på en mediemarknad i snabb och omvälvande förändring.

Länet | Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in