​Spanien: Patienter drabbas av hårda nedskärningar

By on 25 april, 2018
© Amnesty International

De hårda åtstramningar som den spanska regeringen genomfört inom hälsosektorn har haft förödande konsekvenser för utsatta och marginaliserade grupper i landet. Det här har bland annat resulterat i långa väntetider och har tvingat patienter att ransonera sin medicin för att spara pengar, konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten ”Wrong Prescription: The Impact of Austerity Measures on the Right to Health in Spain” belyser de hot mot mänskliga rättigheter som ekonomiska nedskärningar kan innebära. Amnesty kan konstatera att den spanska regeringen har brustit i sitt åtagande gällande de mänskliga rättigheterna när nedskärningarna genomförts.

– De mest sårbara grupperna i samhället är de som betalar priset för de nedskärningar som resulterat i att kvalitetsvård blivit mer otillgängligt och dyrt. Den spanska regeringens iver att skära i kostnader har gjort livet svårt för både patienter och anställda inom vården, säger Sanhita Ambast, researcher för hälsofrågor på Amnesty International. De åtstramningar som gjorts i Spanien står i direkt konflikt med regeringens skyldighet att tillhandahålla hälso- och sjukvård. Amnesty har till exempel pratat med cancerpatienter som inte haft råd med medicin som ska lindra effekterna av cellgiftsbehandling och med personer som lider av psykisk ohälsa som plötsligt fått sitt stöd indraget. De här nedskärningarna är inte bara regressiva utan också grymma.

Det var i spåren av den globala finanskrisen som den spanska regeringen började med sina kraftiga nedskärningar inom vården, år 2009. Åtstramningarna, i huvudsak via lagdekretet RDL 16/2012, innebar bland annat att kostnaderna för vissa medicinska produkter skulle läggas på patienten själv, att tillgången till vård för irreguljära migranter skulle begränsasoch att kostnaderna för vårdpersonal, utrustning och infrastruktur skulle minska.

Amnesty International har intervjuat 243 personer i Andalusien och Galicien. Bland dessa fanns patienter som använt sig av Spaniens nationella vårdsystem (SNS), vårdpersonal samt experter inom den offentliga vårdsektorn. Rapporten visar hur de kraftiga nedskärningar som genomförts på ett oproportionerligt sätt har påverkat människor med lägre inkomst, i synnerhet de med kroniska sjukdomar, människor med funktionsnedsättningar och människor som lider av psykisk ohälsa.

Ökade kostnader för de allra mest utsatta
Amnesty Internationals rapport visar att sedan nedskärningarna genomförts har många människor med kroniska sjukdomar kämpat för att kunna betala för mediciner som tidigare varit gratis och att dessa kostnader kan ha en förödande effekt för människor med låg inkomst.

Många av de 100 patienter som Amnesty intervjuat beskrev hur de nu var beroende av släktingar för att kunna betala för sin vård och andra beskrev hur de tvingats välja vilken medicin de behöver mest för att ha råd med den.

Pressad vårdpersonal och längre väntetider
De offentliga utgifterna för vårdpersonal har dragits ner sedan starten av finanskrisen vilket resulterat i lägre löner, undermåliga arbetsförhållanden och osäkra kontrakt. Färre personer har anställts inom vårdsektorn. Mellan 2012 och 2014 minskade vårdpersonalen inom det nationella vårdsystemet SNS med 28 500 personer, enligt officiella siffror.

Den ökade väntetiden visade sig vara ett av huvudproblemen som framkom i alla de intervjuer som Amnesty genomförde med patienter, vårdexperter och vårdpersonal. 2010 var väntetiden för elektiv kirurgi, det vill säga operationer av icke-livshotande art, 65 dagar. Under 2016 hade den nästan dubblats till 115 dagar.

Försämrad vårdkvalité
Både vårdpersonal och patienter klagade också på att kvalitén på den medicinska utrustningen har försämrats sedan finanskrisen. Exempelvis menade sjuksköterskor att nålar av låg kvalité för att testa diabetessjuka gjorde testerna mer smärtsamma för patienterna. Amnesty intervjuade också rullstolsburna patienter och vårdpersonal som menade att kvalitén på rullstolarna blivit sämre efter finanskrisen.

Amnestys krav och rekommendationer
På grund av de risker som finansiella åtstramningar kan medföra när det gäller mänskliga rättigheter har internationella organ för mänskliga rättigheter utvecklat riktlinjer för att säkerställa att åtstramningar som genomförs går hand i hand med staters skyldigheter. Amnesty International kan konstatera att den spanska regeringen inte har följt dessa internationella riktlinjer.

  • Det gjordes ingen föranalys av vilka konsekvenser för människors rätt till vård som nedskärningarna skulle kunna få. Inte heller var konsultationen med relevanta parter inför hur dessa nedskärningar beslöts och implementerades tillräcklig.
  • Nedskärningarna har drabbat redan utsatta och marginaliserade grupper på ett oproportionerligt sätt.
  • Andra alternativ till nedskärningar inom vårdsektorn undersöktes inte.
  • Många förändringar som genomförts inom vårdsektorn fortsätter att gälla flera år senare, trots riktlinjer som konstaterar att åtstramningar av de här slagen bör vara tillfälliga.

Amnesty International uppmanar den spanska regeringen att vidta omedelbara reformåtgärder, i synnerhet gällande RDL 16/2012, och säkerställa att en kvalitativ vård blir tillgänglig för alla. Detta bör inkludera att införa ett system så att utsatta och marginaliserade grupper inte missgynnas samt att arbetsvillkoren för vårdpersonal förbättras.

– Regeringen borde även omgående utvärdera de effekter som nedskärningarna har haft på människors rätt till vård. En finanskris ger inte en stat rätt att bryta mot mänskliga rättigheter, säger Sanhita Ambast.

BakgrundTidigare i april fann en expertgrupp inom FN att den spanska åtstramningspolitiken haft en regressiv inverkan gällande rätten till hälso-och sjukvård och att några av nedskärningarna fortsatte att ha en oproportionerligt stor påverkan på de mest utsatta och marginaliserade grupperna och personerna i landet.

Amnesty konstaterar att EU-institutioner fortsätter att rekommendera Spanien att minska sitt budgetunderskott samtidigt som det finns en medvetenhet inom EU om att detta gjorts genom att dra ner på utgifterna för offentlig vård.

EU-institutioner har antingen styrt Spanien mot en politik som inte är kompatibel med Spaniens åtagande när det gäller att säkerställa hälso-och sjukvård för alla eller har inte gjort tillräckligt för att minska hur mänskliga rättigheter kan komma att påverkas. I ljuset av detta uppmanar Amnesty EU att göra utvärderingar ur ett människorättsperspektiv på alla ekonomiska reformer och finansiella biståndsprogram i Spanien.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login