Saliv kan avslöja allvarliga sjukdomar.

By on 23 augusti, 2013

Cancer och andra allvarliga tillstånd som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar lämnar spår efter i sig i saliv, visar aktuell forskning på Malmö högskola. Snart kan det bli möjligt att i ett tidigt skede upptäcka svåra sjukdomar med hjälp av salivprov.


En tidig diagnos har stor betydelse för både patienterna och sjukvården. Det säger Björn Klinge, i ett pressmeddelande från Malmö Högskola daterat den 22 juli 2013. Klinge är dekan vid Odontologiska fakulteten Malmö Högskola, professor och övertandläkare i parodontologi.

Tidigare forskning har visat att sjukdomar i munhåla och svalg kan diagnostiseras med hjälp av salivprov. Björn Klinge och hans grupp har nu visat att det även är möjligt att finna spår av sjukdomar som tumörer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Något som patienter sköter själv
I våra kroppar utsöndras ämnen i saliven som kan kopplas till sjukdomar. Enligt Klinge kan upptäckten få stor betydelse för framtidens hälsoundersökningar

”I stället för att behöva söka upp sjukvården kan patienten hemma fukta en bomullspinne med saliv och skicka iväg för analys. Om provet visar tecken på sjukdom kallas patienten till läkare.”

Studien har genomförts på 500 personer i Region Skåne. De har lämnat salivprov och svarat på en enkät om sin hälsosituation. Analysen av saliven jämförts med enkätsvaren. Resultatet visar att saliv är en viktig bärare av information om patientens hälsa.

Ökad precision
Baserat på salivprovet kan forskare konstatera att en patient lider av en inflammatorisk sjukdom, men inte var i kroppen den sitter. Nästa steg är att öka träffsäkerheten av salivprovet. Redan nu pågår en studie som riktar sig mot hjärt-kärlsjukdomar.
 Forskarna vill hitta komponenter i saliven som identifierar en hjärt-kärlsjukdom. Klinge själv tror att salivprov kan bli en del av hälsoundersökningar inom fem till tio år.

– Jag har själv alltid misstänkt att munnen är en del av kroppen, men det är som alltid bäst att invänta myndigheternas slutsatser i sådana här frågor. Man vill ju inte sluta

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login