2018 års elpris det högsta sedan 2010

By on 3 januari, 2019
Hur elpriset utvecklas den närmaste tiden beror till stor del på om vi får en mild eller kall vinter, menar Anders Kaijser

En torr sommar, lite vind och höga råvarupriser gjorde att 2018 års elpris blev det högsta sedan 2010. Snittpriset för helåret landade på drygt 45 öre/kWh vilket är 52% högre än 2017. Hur elpriset utvecklas den närmaste tiden beror på om vi får en mild eller kall vinter.

Den torra sommaren resulterade i att nivåerna i Sveriges vattenmagasin hamnade långt under det normala. Samtidigt har det under året blåst mindre än vanligt, vilket gett lägre vindkraftsproduktion än normalt.

Lägre produktion av vatten- och vindkraft gjorde att Sveriges elsystem blev mer beroende av fossilbaserad kraftproduktion från Polen och Tyskland under 2018, menar Anders Kaijser som är VD för Kundkraft Sverige AB.

Sista kilowattimmen sätter priset
Man brukar säga att den ”sista” kilowattimmen är den som sätter priset på el. När elproduktionen i Sverige är lägre, tvingas Sverige importera dyr el från kontinenten.

Eftersom priset på olja och kol varit högt och priset på utsläppsrätter samtidigt tredubblats under året, har situationen med lägre vind- och vattenproduktion resulterat i att det svenska elpriset stigit markant, berättar Anders.

Osäkert hur priset utvecklas under 2019
För närvarande ser det ut som att nivåerna i Sveriges vattenmagasin kommer ligga kvar på låga nivåer under inledningen av 2019,vilket innebär fortsatt höga elpriser. Men blir det milt väder de närmaste månaderna, kan förutsättningarna ändras. Förutom att man använder mindre el när det är varmare, brukar en mild vinter även innebära mer nederbörd.

– Det är väldigt svårt att förutse hur elpriset utvecklas de närmaste månaderna, säger Anders.

Kundkraft bygger på den uråldriga idén om att vi är starkare tillsammans. Genom att samla Sveriges elkonsumenter sätter vi press på elmarknaden. Det elbolag som kan erbjuda 100% grön el till lägst pris får leverera el till våra medlemmar. Sedan 1999 har vi bevisat att Kundkraft fungerar.

Kundkraft använder bara grön el
Kundkraft.se har valt att genomföra upphandlingar av el till medlemmarna i Kundkraft från enbart förnybara energikällor. På så sätt stödjer Kundkraft utvecklingen och utbyggnaden av mer hållbara och långsiktiga sätt att utvinna energi vilket förbereder Sverige bättre för framtiden.

Automatisk omförhandling varje år
Kundkraft omförhandlar årligen elen åt alla Kundkrafts 250 000 medlemmar, Kundkraft grundades 1999 och ägs sedan 2009 av Schibsted Tillväxtmedier.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login