2019 inleds med fler jobbtillfällen i mellersta Sverige

By on 11 december, 2018
Arkivbild

Arbetsgivare i mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i början på det nya året. Sysselsättningstrenden för regionen ligger på +5 procent för det första kvartalet, på samma nivå som Sverige som helhet. Det är dock en rejäl minskning jämfört med föregående kvartals rekordprognos på +22 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

–  Arbetsmarknadsbarometern visar att arbetsgivare i mellersta Sverige tror på en positiv start på året, samtidigt som kompetensbristen ställer ökade krav på att tänka nytt kring rekrytering. De främsta orsakerna till kompetensbristen är att arbetsgivare får in för få ansökningar, samt att sökande saknar konkreta yrkeskunskaper och tillräcklig erfarenhet, säger Lars Forseth, vd ManpowerGroup.

Fler jobb väntas i mellersta Sverige
Sysselsättningstrenden för mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, är +5 procent. Det är en rejäl minskning från föregående kvartals jobbprognos rekordprognos på +22 procent. Prognosen är också svagare jämfört med motsvarande period för både 2017 och 2018, då sysselsättningstrenden låg på +11 procent. Trots detta är +5% en positiv prognos med ökad jobbtillväxt under det första kvartalet 2019.

Historisk prognos från norra Sverige
Svenska arbetsgivare förväntar sig en stabil takt för jobbtillväxten med en sysselsättningstrend på +5 procent, och fem av sex regioner rapporterar positiva jobbprognoser. Sysselsättningstrenden har minskat jämfört med föregående kvartals prognos som låg på +8 procent, men är relativt stabil i jämförelse med motsvarande period förra året. Arbetsgivare i Norrland lämnar en jobbprognos på +15 procent, vilket är den starkaste siffran för regionen i undersökningens historia. Av storstadsregionerna förväntas fler jobb i både Stockholm-Uppsalaregionen och i Västsverige, medan arbetsgivare i Skåne rapporterar en negativ jobbprognos på -6 procent.

Positivt för byggbranschen – trögt för handeln
Alla de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern har positiva jobbprognoser för årets första kvartal. Inom hotell- och restaurangbranschen, finans-, fastighets- och uppdragssektorn förväntas en stor efterfrågan på kompetens. Även byggbranschen lämnar en stark jobbprognos på +12 procent, ett rejält uppsving på +11 procentenheter jämfört med samma period förra året. I några branscher förutspås dock stiltje på arbetsmarknaden. Arbetsgivare inom handeln, transportsektorn, energisektorn och de gröna näringarna förväntar sig inga större förändringar i behovet av arbetskraft.

Det är glädjande att så många svenska arbetsgivare tror på att inleda det nya året med fler jobbtillfällen, framför allt inom byggbranschen. Under hösten har medier rapporterat om en oro för att byggboomen snart kommer avta, men den avspeglas inte i arbetsgivarnas jobbprognos för det kommande kvartalet, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login