3 av 10 föräldrar stressade av att vobba

Av på 3 februari, 2018

Februari är den månad på året då flest personer är hemma med sjuka barn och kallas därför ofta för vabruari, Blocket Jobbs nya undersökning i samarbete med Kantar Sifo visar att tre av tio yrkesverksamma föräldrar känner sig stressade över att de måste vobba – ta hand om sjukt barn hemma samtidigt som de jobbar.

Bland yrkesverksamma föräldrar i Sverige med barn under 18 år svarar 29 procent att de känner sig stressade över att de måste vobba. Både män (26 procent) och kvinnor (32 procent) känner sig stressade. De som jobbar i privat sektor känner sig mer stressade av att vobba (34 procent) än de som jobbar i offentlig sektor (21 procent).

Det är synd att så många föräldrar känner sig tvingade att behöva jobba medan de är hemma med sjukt barn, då det är en tydligt stressfaktor för många. Vi hoppas att arbetsgivarna har i åtanke att skapa en bra balans för för föräldrarna nu när vabruari drar igång, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.

Den främsta anledningen till att föräldrarna känner sig stressade av att vobba är att de anser att både deras jobb och barn blir lidande (15 procent). Nio procent känner sig stressade för att deras barn inte får full uppmärksamhet medan endast fyra procent uppger att deras eget jobb blir lidande. Samtidigt är det 23 procent som inte har möjlighet till att vobba i sitt yrke.

Att svara på mail den ena stunden, för att i nästa stund ge sitt barn värktabletter och näsdukar kan för många kännas påfrestande. Man känner helt enkelt att man inte räcker till varken för jobbet eller för barnen. Det måste finnas rimliga krav och förväntningar från arbetsgivarens sida när en medarbetare vobbar, så att föräldrarna hinner ge sina barn vård och inte känner sig stressade, säger Anna Bergius.

Undersökningen visar också att sju av tio föräldrar (70 procent) generellt vill jobba mindre för att få mer tid över till sina barn. Bland män i åldersgruppen 30-49 år anser tre av fyra (76 procent) att de vill jobba mindre för att få mer tid till barnen. Bland kvinnor i samma åldersgrupp är siffran 70 procent.

Det moderna arbetslivet ställer höga krav på föräldrar, som ofta känner sig stressade och skulle vilja spendera mer tid med sina barn. Just balansen mellan jobb och fritid är en viktig fråga redan nu, och som kommer växa i betydelse för hur arbetsgivare attraherar och behåller sina talanger i framtiden, säger Anna Bergius.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in