3 enkla tips för när du ska köpa bostad

Av på 11 februari, 2017

Bostadsmarknaden har aldrig rört sig snabbare än vad den gör idag och på de allra flesta orter har man de senaste åren hört om rekordpris efter rekordpris. Med tanke på att bostaden för de allra flesta är den största affären man gör i sitt liv finns det alltså all anledning att tänka igenom att objektet är det som du förväntar dig.

Det är ofta som köpare hör av sig ”för sent” och undrar hur de ska gör nu när de står med ett hus med allt fler kostnader och skador, säger Hampus Asp som dagligen arbetar med branschfrågor på Säker Vatten.

1. Tänk på att din undersökningsplikt som köpare är omfattande!
Det innebär att sådant som du enkelt kan upptäcka blir svårt att få ersättning från säljaren i efterhand. Var alltså inte rädd för att lyfta på en matta för att se efter så att parketten inte är fuktskadad eller att titta i diskbänksskåpet för att säkerställa att det inte saknas skydd om rören har läckt eller börjar läcka i framtiden.

2. Säkerställ att det finns kvalitetsdokument!
Du vill vara trygg med ditt nya boende inte har inbyggda risker och väntande skadekostnader. Ett enkelt sätt att göra så är genom att ta del av kvalitetsdokument för de arbeten som gjorts på fastigheten. För rör- och VVS-installationer kan du bekräfta att de är gjorda fackmässigt genom att ta del av ett intyg om Säker Vatteninstallation. Det är bara auktoriserade VVS-företag med utbildning och försäkringar som kan utfärda dem. Auktorisationskravet på försäkring gör också att om något ändå skulle vara fel eller orsaka en skada också kan ersättas av företagets egen försäkring, påminner Hampus Asp.

3. Se till att fastigheten är besiktigad!
En besiktning kan inte säga allt, man bryter inte upp några väggar för att vara säker på att det inte är något rör som rostat eller gått hål på och nu står och dropp-läcker. Men med hjälp av en oberoende besiktningsman kan man ändå få reda på en hel del om hur bostaden mår. Tänk på att anlita en egen besiktningsman eller att köpa in dig på säljarens besiktning för att säkerställa att dina intressen som köpare tillvaratas, tipsar även Hampus Asp om.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in