40% av svenskarna lider av kroppssmärta varje vecka

Av på 8 maj, 2019
Arkivbild

En Novus-undersökning på uppdrag av Ipaflex visar att två av fem svenskar lider av kroppssmärta varje vecka. Enligt Thanassis Nordlöf Borboudakis, legitimerad fysioterapeut på Capio i Stockholm, kan det finnas olika förklaringar till varför svenskarna lider av kroppssmärta och betonar vikten av att reda ut orsaken. Novus-undersökningen visar att de svenskarna vanligen vänder sig till när de behöver råd kring att lindra sin kroppssmärta är fysioterapeuter, naprapater eller kiropraktorer.  

Kroppssmärta är ett samlingsnamn för värk från exempelvis muskler, leder, rygg, axlar och nacke. Smärta kan vara ett symtom på en underliggande sjukdom eller skada. Det kan finns många orsaker till upplevd kroppssmärta, till exempel dålig hållning, stillasittande eller monoton arbetsställning, åldersförändringar, diskbråck, inflammationer, muskelspänningar och infektioner.

Nästan varannan kvinna har värk i kroppen varje vecka
Novus-undersökningen på uppdrag av Ipaflex visar att 40% av svenskarna lider av kroppssmärta varje vecka. 22% uppger att de dagligen har värk i rygg, axlar, nacke, muskler eller leder. Det finns även en skillnad mellan könen, då kvinnorna i högre grad uppger att de har kroppssmärta varje vecka, 47% jämfört med 32% av männen.  

– Det kan finnas olika orsaker till att svenskarna lider av kroppssmärta. Ryggont är till exempel vanligt i alla åldrar, även hos individer som inte har tunga eller ryggbelastande arbeten. Ibland beror det på livsstil, exempelvis mycket stillasittande eller icke-ergonomiska arbetsförhållanden som tunga lyft, säger Thanassis Nordlöf Borboudakis, legitimerad fysioterapeut på Capio i Stockholm.

Fysioterapeut, naprapat och kiropraktor i topp för råd kring kroppssmärta
Enligt Novus-undersökningen brukar svenskarna oftast vända sig till en fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor, när de har frågor eller behöver råd kring att lindra sin kroppssmärta. Andra som svenskarna vänder sig till är exempelvis familj, vänner eller kollegor, till läkare eller att de inte vänder sig till någon alls. 

– Det är viktigt att reda ut orsaken till kroppssmärtan, vi fysioterapeuter utgår ofta ifrån obalanser i rörelseapparaten samt undersöker, utesluter och behandlar skador i denna, säger Thanassis Nordlöf Borboudakis.

Kroppssmarta-tips:

  • Rör på dig och var fysiskt aktiv i vardagen! All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Rekommendationen är att du som är vuxen rör dig minst 150 minuter varje vecka. Vardagsmotion kan vara att ta trapporna i stället för hissen eller rulltrappan, gå av bussen eller tåget en hållplats tidigare eller promenera med barnen till förskola eller skola i stället för att ta bilen eller bussen.
  • Ta pauser i arbetet: Organisera arbetsplatsen så att du måste resa dig ibland. Börja med det lilla, till exempel höj- och sänkbart skrivbord eller en kort bensträckare varje halvtimme om du sitter mycket vid datorn.
  • Receptfria värktabletter kan hjälpa dig när du har ont. Ibland kan det också vara svårt att sova på grund av värken och då kan receptfria värktabletter lindra smärtan.

Hur ofta lider du av kroppssmärta? (värk från muskler, leder, rygg, nacke, axlar – ej huvudvärk, migrän eller tandvärk)

Varje dag 22%
Varje vecka 18%
Någon gång varannan vecka 8%
Någon gång i månaden 16%
Någon gång i halvåret 9%
Någon gång om året 7%
Mer sällan 13%
Aldrig 8%
Vet ej 0%

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Ipaflex under 17–23 maj 2018. Totalt 1020 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18–79 år.  

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in