Örebro Kings rasade ihop borta mot AIK IBF

By on 18 januari, 2018

Örebro Kings tog emot AIK IBF i kvällens 25 omgång av Svenska Superligan, Örebro blandar och ger när det kommer till sitt spel. Pressar ett storlag som Storvreta till sudden-avgörande för att i nästa match förlora mot en tabellkonkurrent som IK Sirius IBK med uddamålet. Inför kvällens match var det AIK som låg precis under Örebro i tabellen med en bara en poäng upp till Kings och säker mark, så det var viktiga poäng som gällde.

Första perioden inledde AIK med att göra 1-0 redan efter 40 sekunder, för redan i den andra minuten gå fram till 2-0. Det var ett Örebro som såg lamslaget ut och hann inte riktigt med framför eget mål, men laget reste sig och man kunde i den femte minuten skapa en hel del vassa chanser. I den femte minuten var det dags för power play Örebro, tyvärr så blev det inget för Kings även om de skapade en hel del. I den tionde minuten kom det första förlösande målet för Örebro fram till 1-2, det var Marcus Ekengren som slog in bollen efter riktigt fint spel. I den elfte minuten var det kvitterat i Solnahallen, Simon Palmén dundrade in bollen till 2-2 och nu var det fördel spelmässigt Kings i matchen. Spelet jämnade ut sig en aning, lagen bytte målchanser och spelet böljade fram och tillbaka. Med fem minuter kvar såg det ut som om att AIK försökte lugna ner spelet en aning, något som Örebro såg till att det inte blev något av det. Det var istället ett lamslaget AIK som egentligen ”bara fanns” på planen, Örebro dominerade totalt och i den 19 minuten kunde Daniel Hellqvist se till att Kings tog ledningen med 3-2. Med två sekunder kvar av perioden åkte Örebro på en utvisning genom Hannes Karlsson som fick sätta sig på grund av hårt spel, och AIK kommer att få inleda den andra med en man mer på planen.
Första perioden slutade 3-2 till Örebro, matchen 3-2 till Örebro

Andra perioden var det AIK som inledde med en man mer, Örebro jobbade på bra och såg till att behålla ledningen. Med fullt manskap la man in högsta växeln och skapade i det närmaste på en gång ett gäng farliga chanser, spelet från sista delen av den första höll fortsatt i sig. Fem minuter in i perioden var det rock ’n’ roll spel, där inget av lagen bjöd på någon sorts form av organiserat spel. I den sjunde minuten var dags för en ny Örebro utvisning, den här gången var det David Palm som syna utvisningsbåset för slag. Örebro som statistiskt är ett av Svenska Superligans sämsta lag i box play, både klarade av utvisningen och gjorde mål i slutet av den genom Daniel Hellqvist, 4-2 till Kings. Men som det är i innebandy så kan det svänga snabbt och det gjorde det här, AIK reducerade till 3-4 i den tionde minuten. Efter målet kom AIK tillbaka en aning, men det var Örebro som hade mest boll. Med fem minuter kvar så lugnade spelet ner sig en aning spelet blev mer organiserat, med 49 sekunder kvar av den andra perioden åkte AIK på en utvisning och det var dags för power play för Kings. I slutet av perioden åkte Lindgjerdet på en otäck smäll då han fick en AIK-klubba rakt i ansiktet med full kraft, han kunde själv ta sig av planen.
Andra perioden slutade 1-1, matchen 4-3 till Örebro

Tredje perioden var det Örebro som fick inleda med en man mer på planen, men AIK klarade av den och det var fortsatt 4-3 till Kings. I den fjärde minuten var det dags för den tredje utvisningen för Örebro, det var Anton Karlsson som fick sätta sig för lagstraff på grund av för många spelare på planen. AIK fick ett gratisläge efter att heta Örebro inte hade riktig koll på situationen, i den femte minuten kunde hemmalaget kvittera till 4-4 och det hettade till i matchen. Efter högt tempo och många spelvändningar under kort tid så var det AIK, som i den sjunde minuten kunde gå upp i ledning till 5-4. I den tionde minuten spädde AIK på till 6-4 efter slarv från Örebro i farligt läge, siste man ska inte försöka sig på någon sorts form av dragning eller fint. Något som visade sig ödestigert då AIK kunde göra mål, man får inte göra något sådant i såna här viktiga matcher. Målet tände AIK och i den 13 kunde de gå upp till 7-4, målkalaset för AIK fortsatte och 8-4 kom i den 14 minuten. Om Örebro skulle ha någon sorts form av chans att komma ikapp så var det tvunget att komma ett mål omgående, istället var det AIK som slog in 9-5 efter ett mindre kaos i Örebro försvar. Med tre minuter kvar började hemmalaget spela lugnare, mer avslappnat och lät bollen gå mellan spelarna. En självsäkerhet smög sig in och även om de gjorde ett par misstag så höll tiden på att rinna ut, det var Örebro som var tvunget att jaga, jaga och jaga. Tyvärr som kom inte Örebro närmare än så och matchen vanns av AIK.
Perioden slutade 6-0 till AIK, matchen 9-4 till AIK

Sammanfattat så började inte Örebro bra över huvudtaget och det såg ut som om att laget mentalt inte var på banan, men de repade sig snabbt för att både komma in i matchen som att ta över den helt och hållet i slutet av den första perioden. Anmärkningsvärt i den första var att en gigant som Simon Jirebeck inte alls kom upp i den kapacitet som han besitter, det var en del som inte fungerade under de första 20. Mittperioden slutade oavgjort, Örebro genomförde en riktigt bra mellanakt och fick med sig ett överläge in i den tredje perioden. Även Simon Jirebeck hittade tillbaka till sitt vanliga spel och kunde bidra till spelet på ett bättre sätt. Den sista perioden spelade Örebro en aning naivt och försökte sig på en individuella inslag som inte var riktigt bra, som i den tionde minuten då Örebro mer eller mindre bjöd på 6-4 målet. Ett mål som visade sig vara en tändningsvätska för AIK som mer eller mindre körde över ett Örebro som inte kunde komma tillbaka. Det är inte första gången som Örebro står för ett ”juniorspel” och bjuder på mål, i vissa stunder överspelar laget istället för att göra det kliniskt. I andra stunder som mot Storvreta på bortaplan så ser det fantastiskt bra ut, självklart har det med motståndet att göra. Att när tempot går ner och motståndet inte är lika bra så faller Örebro in i någon sorts övertro på sig själva, där vissa spelare inte inser att de är på högsta nivån där motspelarna är på hugget i hela 60 minuter.

AIK och Örebro böt plats i tabellen där AIK tog klivet upp på säker mark, och Örebro ner under nedflyttningsstrecket. Nu har Örebro två poäng upp till just AIK, nu är det dags för Örebro att visa upp spelet som gör att de kan hålla sig kvar i högsta ligan, ett spel som Kings stundtals har visat under säsongen.

Nästa match för Örebro Kings är på lördag 20 januari då serieledarna IBF Falun kommer på besök i Idrottshuset, ett Falun som på de fyra sista matcherna vunnit tre på sudden och förlorat en mot IK Sirius IBK.