Örebro Hockey föll i grisig match mot Växjö Lakers

By on 1 mars, 2018

Örebro Hockey tog emot Växjö Lakers i kvällens omgång i Behrn Arena, ÖHK som inför matchen låg två poäng för Mora som ligger under kvalstrecket är nära att riskera ett nervdallrande kvalspel.

Med bara en seger på de tolv senaste matcherna för Örebro var det ett måste att bryta trenden, nu klarade inte Örebro av trycket och det var Växjö som tog full pott.

Första perioden var inte mer än 41 sekunder gammal när Nick Ebert i Örebro HK åkte ut för hög klubba, Växjö tryckte på under överläget med Örebro klarade av utvisningen. Med fem minuter spelade så hade inte spelet satt sig för något av lagen, spelet böljade fram och tillbaka. I den nionde minuten var det dags för  utvisning, Nick Ebert i Örebro fick sätta sig igen, den här gången för cross-checking. Vaktmästarna fick kallas i in i den nionde minuten för att laga ett stort hål i isen, en process som tog ganska lång tid. Växjö skapade inte mycket under power playet, vissa chanser uppstod men Örebro såg till att eliminera dem. I den 16 minuten var Örebro riktigt nära att ta ledningen, Christopher Mastomäki kom fram i bra läge men sköt pucken i stolpen. Ett stort gruff utbröt i den 18 minuten framför Växjös målvakt, det hela resulterade i gästernas första utvisning. Brendan Shinnimin i Växjö Lakers fick två minuter för roughing, Örebros överläge ledde fram till 1-0 i den 20  minuten, det var Anton Hedman gjorde sitt första mål i Örebrotröjan. Med tio sekunder kvar av perioden åkte Jonathan Andersson i Örebro HK ut för holding.

Första perioden var en grinig tillställning där bägge lagen visade känslor och att det inte vek ner sig i någon situation, det var inte mycket till organiserat spel utan det svängde fram och tillbaka. Örebro hade några riktigt bra chanser i form av frilägen, men saknaden av skärpa gjorde att det ÖHK bara gjorde ett mål.

Skottstatistiken Örebro 9 – Växjö 15
Första perioden slutade 1-0 till Örebro, matchen 1-0 till Örebro

Andra perioden inleddes med ett underläge för Örebro som hade med sig en utvisning från första perioden, Örebro klarade av sitt tredje box play utan att släppa in något mål. Det smågriniga spelet från den första fortsatte även i den andra, och domaren fick gå in i ett försök att lugna ner det hela. I den femte minuten drog Örebro sig en onödig utvisning när Daniel Viksten fick två minuter för puck över sarg, i den sjätte minuten jämnade spelet ut sig när Martin Lundberg i Växjö Lakers fick två minuter för holding och det var spel fyra mot fyra. Det griniga spelet fortsatte och i den sjunde minuten var det Liam Reddox i Växjö Lakers som fick sätta sig för hooking, nu hittade domaren fel lite överallt. Örebro hade ett fem mot tre överläge och läge att utöka sin ledning, istället var det Växjö som var riktigt nära när de var fyra spelare på isen, men Eero Kilpeläinen i Örebros mål klarade galant. Nick Ebert ser ut att gilla att vila upp sig under spelets gång, och då är det inte sitt eget bås utan utvisningsbåset, hans tredje utvisning i matchen kom efter puck över sarg i den elfte minuten. Det hann inte gå mer än 26 sekunder innan det var kvitterat, Elias Pettersson i Växjö Lakers var det som satte 1-1. I den 16 minuten kom Sakari Manninen helt ren, men Viktor Fasth i Växjö Lakers mål var följsam och kunde mota pucken. I den 17 minuten kom Örebros tredje utvisning i den andra perioden, Anton Hedman fick sätta sig för knätackling. Örebro fixade även det här underläget och resultatet stod sig perioden ut.

Andra perioden fortsatte i samma anda som i den första perioden med ett ”krigarspel” där det inte gavs mycket utrymme för skönspel. Det var fortsatt grinigt och det kämpades duktigt på isen, även utvisningarna kom, två för Växjö och tre för Örebro varav en utvisning för hemmalaget renderade i mål för gästerna och det var oavgjort efter två spelade perioder.

Skottstatistiken Örebro 6 – Växjö 10
Perioden slutade 1-0 till Växjö, matchen 1-1.

Tredje periodens första fem minuter speglades av spel fram och tillbaka över banan, det märktes att det var viktiga poäng som stod på spel för Örebro. I den tionde minuten åkte Victor Bartley i Örebro HK på en utvisning för hooking, överläget ledde fram till att Brendan Shinnimin i Växjö Lakers gav laget ledningen i den tolfte minuten, 2-1 till gästerna kom i ännu ett överläge. Efter Växjös ledningsmål var det som att luften gick ur Örebro och tempot sjönk väsentligt, i den 18 minuten fick Örebro chansen när Dennis Rasmussen i Växjö Lakers åkte ut för tripping. Niklas Sundblad tog time-out i samband med utvisningen, i slutet av den 18 minuten stack Örebros målvakt Eero Kilpeläinen och hemmalaget spelade sex mot fyra. Nu fick Örebro inte något med sig i överläget och det var Växjö som tog tre poäng.

Den tredje perioden blev även den en tillställning där det inte gavs många ytor, Örebro visade upp en bra inställning och tog kamp. Nu räckte det inte till då gästerna lyckades få in det avgörande fram till 2-1.

Skottstatistiken Örebro 6 – Växjö 11
Perioden slutade 1-0 till Växjö, matchen 2-1 till Växjö

Sammanfattat så gjorde Örebro, trots förlusten, en bra match. Man spelade ett spel som de klarade av, i dagsläget har de inte bättre spelare än sådär och då är det bättre att spela ”grishockey”. Det märktes att det är allvar och att man inte vill spela kvalhockey, nu kom Växjös mål i numerärt överläge och man vinner inga matcher i utvisningsbåset, något Örebro fick erfara ikväll.

Skottstatistiken Örebro 21 – Växjö 36
Matchen vanns av Växjö med 2-1

Nu förlorade jagande Mora borta mot Luleå de är fortsatt två poäng bakom Örebro, nu är det fyra omgångar kvar och det är viktigt att ÖHK börjar ta poäng. Det kommer en mycket viktig match i den 50 omgången då Örebro tar emot Karlskrona torsdag 6 mars och det ser jag som tre poäng för ÖHK, innan den matchen i omgång 49 åker man till Karlstad för ett möte med Färjestad. Omgången efter Karlskrona är det dags för Mora borta lördag 8 mars, som det ser ut så har Örebro allt i sina egna händer. Frågan är om de klarar av den pressen då de är mer bekväma när de får slå ur underläge, Örebro är inte direkt kända för att vinna matcher när de för spelet.