63 procent har aldrig lånat något av en granne

By on 15 februari, 2020
Arkivbild

En undersökning genomförd av konsultbolaget WSP visar att sex av tio svenskar ibland eller ofta känner sig ensamma. Det är framför allt unga vuxna och storstadsbor som upplever ofrivillig ensamhet. Exempelvis svarar 16 procent att de inte kan namnet på en enda granne och 63 procent har aldrig lånat något av en granne.

– Det är förvånande att vi har så pass lite kontakt med våra grannar. För många kan just mötet med grannen vara en av de få kontakterna de har under en dag. För att minska den ofrivilliga ensamheten krävs engagemang från individer men också att vi som påverkar samhället på ett eller annat sätt ser och förstår frågan, säger Lina Kumlin, planeringsarkitekt på WSP.

Undersökningen visar att ensamhet är vanligast bland den yngre delen av befolkningen (18–34 år) där siffran är hela 78 procent. Den upplevda ensamheten är dessutom större i städer än på landsbygden. I storstäderna känner sig 69 procent ensamma medan samma siffra på landsbygden är 47 procent.

– Det är inte all ensamhet som är problematisk, men den ofrivilliga ensamheten bland den yngre befolkningen och de som bor i större städer är bekymmersam. Vi som planerar och utvecklar städer har en roll att spela i detta. Det kan exempelvis handla om naturliga och trygga mötesplatser, grönområden och goda kommunikationer men också att vi skapar bostadsutrymmen som uppmuntrar till att vi möts, säger Lina Kumlin, planeringsarkitekt på WSP.

WSP har arbetat med utvecklingsfrågor kring mötesplatser, boendemiljöer och gemenskapsfrämjande samhällsutveckling under lång tid. Frågor som rör jämlikhet, hälsa och ensamhet har de senaste åren blivit allt vanligare även för fastighetsbolag och stadsutvecklare.

– Debattörer och politiker har tidigare uttryckt en oro för att ensamheten ökat och förslag har till och med framförts om att Sverige borde tillsätta en ensamhetsminister, precis som man gjort i Storbritannien. Det finns ingen enkel lösning för ensamhetsfrågan utan detta är en fråga som många aktörer i samhället behöver ta ansvar för, så även vi. Därför försöker vi analysera och presentera förutsättningarna för politiker, näringsliv och ideella organisationer för att kunna ge rekommendationer så att vi tillsammans kan öka den sociala interaktionen, säger Lina Kumlin.

Slutsatser från WSPs svenska ensamhetsundersökning:

  • 59 procent känner sig ensamma ofta eller ibland
  • 30 procent av dessa upplever att det är ett problem
  • 10 procent uppger att de inte har en enda nära vän
  • 63 procent har aldrig lånat något (verktyg, mjöl eller liknande) av en granne
  • 16 procent kan inte namnet på en enda granne
  • 24 procent skulle vilja ha fler vänner

Regionalt
Örebronyheter

Källa WSP

You must be logged in to post a comment Login