KICKS lanserar lathund för badrummet

By on 4 oktober, 2019

I våras genomförde KICKS en kundpanelsundersökning som visade att endast var femte källsorterar sitt kosmetiska avfall. Den huvudsakliga förklaringen till den bristfälliga sorteringen var att man inte vet var de ska lämna in sitt avfall (50%) eller inte vet hur det ska sorteras (66%). Med anledning av detta har nu KICKS tillsammans med Make it last tagit fram en lathund för badrummet som på ett enkelt sätt ska hjälpa kunderna hur de på bästa sätt ska sortera sitt kosmetiska avfall och vilka återvinningsalternativ som finns.

”Genom att aktivt kommunicera kring hur kosmetiskt avfall bör hanteras, och att vi parallellt jobbar för att utöka antalet KICKS-butiker som tar emot kosmetiskt avfall, hoppas vi kunna öka andelen konsumenter som tar hand om sitt kosmetiska avfall på ett miljöriktigt sätt. Vi hoppas att vår lathund kommer leda till att fler gör rätt ”, säger Åsa Fredriksson Jedeskog, hållbarhetsspecialist och ansvarig för Insamling av kosmetiskt avfall på KICKS.

Spola inte ned tops och våtservetter
Att många inte hanterar sitt kosmetiska avfall på rätt sätt visar även färska siffror och information från Stockholm Vatten & Avfall. Från deras reningsverk i Bromma och Henriksdal skickas runt 32 ton blött skräp i veckan till förbränning, vilket både är dyrt och orsakar onödiga transporter. Exempel på produkter som orsakar stopp i ledningar och pumpar är tops, våtservetter, sminkborttagningsservetter, tamponger och bindor. Så det enda man får spola ner i toaletten är med andra ord kiss, bajs och toapapper, allt annat ska sorteras.

Vill hjälpa fler att göra rätt
KICKS lathund är framtagen för att på ett enkelt sätt inspirera och utbilda kunderna hur de ska sortera sitt kosmetiska avfall – vad som ska till återvinningsstationen eller utvalda KICKS-butiker, förpackningsåtervinningen eller slängas i hushållssoporna. Förutom att lathunden är informativ är den dessutom fin att sätta upp i badrummet. Bakom designen av lathunden står Emma Elwin på Make it last som också tillsammans med sin kollega Lisa Corneliusson är engagerade i hållbarhetsfrågor.

”Make it last vill inspirera till en mer hållbar livsstil, och att hantera sitt kosmetiska avfall rätt är något som gör ens vardag lite mindre slitsam för miljön. Förvånande få vet vad man ska göra med sina gamla parfym- och nagellacksflaskor. Med lathunden vill vi både informera och inspirera – förhoppningen är att KICKS kunder sätter upp lathunden i sina badrum och aldrig spolar ner tamponger i toaletten igen”, säger Lisa Corneliusson.

Under en begränsad period kommer alla som handlar på KICKS e-handel både i Sverige, Norge och Finland att få med sig lathunden i sitt paket. Den kommer också enkelt kunna laddas ned på kicks.se.

Om KICKS insamling av kosmetiskt avfall
Som en av nordens största aktörer på skönhetmarknaden ser KICKS sitt ansvar i att minimera företagets klimatpåverkan – även i form av att stötta kundernas hantering av sitt kosmetiska avfall. Kosmetiskt avfall som nagellack, parfym, hårspray, bryn- och hårfärg ska lämnas in för återvinning, och för att göra detta lättare vill KICKS öka tillgängligheten för återvinning. 2017 inledde KICKS och Stockholm Vatten och Avfall ett pilotsamarbete med syftet att samla in kosmetiskt avfall från sina kunder i utvalda butiker i Stockholm. Satsningen föll väl ut och steg för steg rullar KICKS nu ut detta till att omfatta fler antal butiker runt om i landet.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login