70 000 kronor försvinner med hög pensionsavgift

Av på 11 november, 2017
Arkivbild

Den som betalar 2,0 procent i årlig fondavgift för förvaltningen av ett pensionskapital på 100 000 kronor förlorar nästan 70 000 kronor under en tjugoårsperiod, jämfört med den dyraste entrélösningen inom tjänstepensionen ITP. Det visar nya beräkningar från tjänstepensionsföretaget Collectum.

En hög avgift gröper ur pensionskapitalet på sikt. Tumregeln är att allt över en procents avgift är dyrt, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Den sparare som placerar 100 000 kronor i ett sparande med avgift på 2,0 procent, vanligt för så kallade fond i fond-lösningar, har efter 20 år ett kapital på 180 000 kronor. Den som har valt den dyraste entrélösningen inom tjänstepensionen ITP med en avgift på 0,3 procent har i stället 250 000 kronor. Spararen med den dyrare avgiften har betalat 70 000 kronor mer i avgifter till banken, visar Collectums beräkningar.

– Den som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP kan vara säker på att få låga avgifter, oavsett om man vill göra aktiva val eller inte. Resultatet blir mer pengar till din pension, i stället för att bli avgifter till banken, säger Tomas Carlsson.

Avgiften, till skillnad från avkastningen, är det enda som går att veta på förhand och som pensionsspararen själv kan påverka. Det är svårt att genom förhoppningar om hög avkastning kompensera för en hög avgift och utebliven ränta på ränta-effekt.

Entrélösningen är det sparande där pengarna hamnar om man bara väljer bolag och inte en specifik fond. Den genomsnittliga avgiften bland alla valbara fonder inom tjänstepensionen ITP är 0,39 procent.

Sedan Collectum började upphandla tjänstepensionsförvaltare har avgifterna pressats med i genomsnitt 72 procent. Collectum genomför upphandlingarna utan eget vinstintresse och på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK. Nästa upphandling blir klar våren 2018.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in