8 av 10 svenska kommuner väljer bort burägg

By on 21 mars, 2019

Förra året uppgav 175 av 290 kommuner i organisationen Djurens Rätts årliga kartläggning att de upphandlar buräggsfritt. I år har antalet gått upp till 246 kommuner, vilket innebär att hela 85 procent av Sveriges kommuner nu väljer bort burägg i sin upphandling.

Kommuner och offentliga upphandlare kan göra skillnad genom att ställa djurskyddskrav i den lokala upphandlingen. Ett exempel på det är att inte köpa in ägg från hönor i bur. Djurens Rätts kartläggning ”buräggsfria listan” visar att 246 kommuner gör just detta, en ökning med över 40 procent sedan i fjol.

Att 246 av 290 kommuner aktivt väljer bort ägg från hönor i burar visar att den här typen av djurhållning håller på att försvinna i Sverige. Det skickar också en tydlig signal till våra lagstiftare om att det är dags att en gång för alla ta bort burarna, säger Sebastian Wiklund, chef över politiskt arbete på Djurens Rätt.

Djurens Rätt inledde en kampanj mot burägg redan 2008. Sedan dess har nästintill alla stora matvarukedjor i Sverige tagit bort buräggen från sina butikshyllor. Andelen hönor som sitter i burar i Sverige har under samma period gått ned från 40 % till omkring 10 %. Det innebär dock att 1 miljoner hönor fortfarande hålls i burar i Sverige.

– Burägg finns snart inte kvar i de svenska kommunerna, och i princip inga konsumenter efterfrågar dem längre. Att en höna inte ska behöva leva sitt liv på en yta mindre än ett A4-ark, och inte kunna sträcka ut sina vingar, är det minsta vi kan begära, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

Buräggsfria kommuner 2019 Örebro

  1. Askersund
  2. Degerfors
  3. Hallsberg
  4. Hällefors
  5. Kumla
  6. Lindesberg
  7. Ljusnarsberg
  8. Nora
  9. Örebro

Fakta

  • 8,3 miljoner hönor hålls i den industriella äggproduktionen i Sverige.
  • Nästan 11 procent av dessa (900 000 hönor) hålls i burar.
  • De burar som är tillåtna i Sverige ska innehålla inredning som ska fungera som ströyta, rede och sittpinnar.
  • Det får vara högst 16 hönor i en sådan bur och ytan per höna är minst 600 kvadratcentimeter, vilket är mindre än ett A4-ark.
  • I Djurens Rätts kartläggning tillfrågas kommuner via webbenkät/telefon om det ställs djurskyddskrav vid upphandling av ägg. Kommunerna som svarat ja angående upphandling av skalägg listas ovan. Dock är det inte alla kommuner än som även inkluderar andra produkter än skalägg i beslutet.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login