Lokalt | Antal anmälda skador minskar

By on 26 februari, 2015

Förra året tog Patientförsäkringen LÖF (Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag) emot 400 skadeanmälningar som handlade om dåvarande Örebro läns landsting. Det var en minskning med tio anmälda skador jämfört med året innan. I landet i övrigt redovisas en ökning med 3,6 procent.

Det är glädjande att se att de anmälda skadorna minskade förra året efter att ha ökat i flera år, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län.  Patientsäkerhetsfrågorna har prioriterats i verksamhetsplan och budget de senaste åren, och även om vi inte har hunnit analysera statistiken än kan vi ändå konstatera att det är ett trendbrott. Det är dock inget resultat som vi är nöjda med utan vi fortsätter arbetet för att öka patienternas säkerhet ytterligare.

Statistiken ger såväl verksamheten som regionledningen ett bra underlag för vårt förbättringsarbete, säger Rickard Simonsson, regiondirektör. De skadeanmälningar som vi får in hjälper oss att förebygga skador som kan undvikas. 

71 procent av de anmälda skadorna de senaste åren har handlat om sjukhusvård. 12 procent handlar om primärvård och 11 procent om tandvård.

En skadeanmälan ska göras av en patient som anser sig ha drabbats av en skada under sin vårdtid. För att få ersättning från patientförsäkringen måste skadan ha gått att undvika.

De flesta patienter som drabbas av en vårdskada önskar att sjukvården lär sig av sina misstag, så att inte fler drabbas av samma sak. Varje sjukhus får information om sina skadeanmälningar hos Patientförsäkringen LÖF och får därmed möjlighet att ändra sina rutiner och system så att skadan inte ska hända igen.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login