Lokalt | Det ökande bilpoolandet i Örebro bidrar till en positiv miljöpåverkan

By on 25 mars, 2015

Användandet av bilpool växer kraftigt i Örebro. Det visar färsk statistik från Sveriges största bilpool Sunfleet. Antalet körda kilometer och bilpoolstimmar ökar stadigt vilket bidrar till ett färre antal bilar i trafiken och därmed ett minskat utsläpp av koldioxid. Nu spår bilpoolsföretaget en ännu större efterfrågan.

Sunfleet har undersökt hur företagets medlemmar använt bilpoolsbilarna under Q3-Q4 2014 och jämfört siffrorna med samma period året innan. Antal Sunfleetmedlemmar i Örebro är cirka 350 personer och siffrorna visar att dessa åkte 35 procent längre och spenderade 25 procent mer tid i bilpoolsbilarna under 2014 jämfört med 2013. Senaste halvåret har de bokat cirka 15,000 timmar och kört cirka 160,000 kilometer.

I takt med att parkeringspriserna ökat och att fler företag, hotellkedjor och privatpersoner upptäckt fördelarna med bilpool, har även Sunfleets sett en ökning i användandet. Vi ser även en korrelation mellan Örebroarnas ökade miljömedvetenhet och ökningen av bilpoolandet, säger David Milton, regionansvarig för Sunfleet i Mellansverige.

Bil i pool ersätter fem privatbilar
Bilpool är inte bara bra för miljön och plånboken – det minskar även antalet bilar i gatumiljön. En studie gjord av trafikanalysföretaget Trivector bland Sunfleets privatkunder visar att bilinnehavet minskar från i snitt 0,4 till 0,1 per hushåll efter ett medlemskap. Det betyder att en poolbil ersätter fem privatbilar, vilket innebär att färre parkeringsplatser behövs. En bilpoolsmedlem kör dessutom mindre bil, vilket i sig ger en minskning om 420 kg koldioxid per medlem.

Bara våra befintliga medlemmar i Örebro minskar antalet bilar i staden rejält, vilket bidrar till mindre uppsläpp av koldioxid. Jag ser en potential i att ännu fler Örebroare blir medlemmar och därmed bidrar till en positiv miljöpåverkan och ett färre antal bilar på gatorna, säger David Milton, regionansvarig för Sunfleet i Mellansverige.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login