Världen | Syrien: Attackerat sjukhus i Aleppo tvingas stänga

By on 9 maj, 2015

Al Sakhour-sjukhuset i den syriska staden Aleppo har avbrutit sin verksamhet efter bombattacker. Skadorna på byggnaden är så omfattande att det är osäkert om verksamheten kan fortsätta. Sjukhuset har bistått runt 400 000 människor i området med livsviktig sjukvård.

Flera attacker i Aleppo har tvingat ett av stadens viktigaste sjukhus att avbryta sin verksamhet. Läkare Utan Gränser kan bekräfta uppgifter om att två vårdinrättningar och en ambulans attackerats med raketer och oljefatsbomber under de senaste tre veckorna. Även bostadsområden har varit måltavlor för de två senaste månadernas granatattacker och lufträder.

Vi uppmanar de stridande parterna att respektera civila, sjukvårdsinrättningar och medicinsk personal. De senaste attackerna mot sjukhus är oacceptabla, säger Raquel Ayora, operativt ansvarig på Läkare Utan Gränser.

Al Sakhour-sjukhuset är ett av två sjukhus i området och har bistått runt 400 000 invånare med livsviktig sjukvård. Bara i mars skrevs omkring 2 500 patienter in på sjukhuset och det genomfördes 300 kirurgiska ingrepp.

Förra veckan bombades sjukhuset åtminstone två gånger. All verksamhet, inklusive traumavård och kirurgi, har avbrutits. Det är oklart om sjukhuset kan öppna igen och i så fall när. Personalen utvärderar just nu skadorna på olika de avdelningarna. Om sjukhusledningen kommer fram till att verksamheten kan fortsätta kommer Läkare Utan Gränsers team att stötta sjukhuset för att det så snart som möjligt ska kunna öppna igen. I juni 2014 tvingades sjukhuset hålla stängt i flera veckor då byggnaden skadats efter attacker.

Al Sakhour-sjukhuset är inte den enda vårdinrättningen som attackerats i Aleppo under den senaste tiden. Den 17 april fick en vårdcentral stänga efter våldsamma attacker. Några dagar tidigare utsattes en ambulans för en lufträd. I attacken dödades chauffören, tre sjukvårdare och en civil person. Dessutom skadades sex civila.

Läkare Utan Gränser driver sex vårdinrättningar i Syrien och stöttar fler än hundra vårdcentraler, kliniker och fältsjukhus. Organisationen jobbar dessutom in Jordanien, Libanon och Irak för att bistå syriska flyktingar med sjukvård.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login