Länet | Inför psykiatrisk akutambulans i Örebro län

By on 21 augusti, 2015

Självmordstalen är höga i Örebro län och att minska antalet suicidförsök och antalet suicidförsök med dödlig utgång är högt prioriterat. Folkpartiet föreslår därför i en motion att en försöksverksamhet med en psykiatrisk akutambulans inleds i regionen.

– Sjukdomar som schizofreni och depression är exempel på allvarliga sjukdomar med hög dödlighet och det är viktigt att dessa personer snabbt får den vård de behöver, säger Anna Ågerfalk, oppositionsråd för Folkpartiet.  

Örebropolisen larmas varje vecka till akuta ärenden som involverar personer som drabbats av psykisk ohälsa. Det innebär att vid dessa larm är det personal, som i första hand inte är utbildad för att vårda personer som drabbas av psykisk sjukdom, som rycker ut. Folkpartiet anser att det är bättre om personal specialiserad i psykiatrisk omvårdnad är de som finns tidigt på plats vid omhändertagande av sådana patienter.

 Genom att införa ett psykiatriskt utryckningsfordon anpassat för denna typ av vård kan regionen erbjuda bättre akutvård till personer med akut psykiatrisk ohälsa och samtidigt höja kvaliteten på psykiatrisk akutsjukvård i Örebro län, fortsätter Anna Ågerfalk.

Denna typ av utryckningsfordon, bemannad med vårdpersonal, jobbar redan med stor framgång i Norge. I Sverige har Stockholm läns landsting utvecklat och etablerat en framgångsrik försöksverksamhet. Erfarenheterna är hittills så positiva att vi anser att det finns anledning att pröva psykiatrisk akutambulans också i Örebro län för att minska antalet självmord och självmordsförsök.

Psykiatrisk akutsjukvård är lika viktig som den ordinarie akutsjukvården och genom att låta specialutbildad vårdpersonal bedöma patienten kan polisiära resurser användas till att bekämpa brottslighet fortsätter Ågerfalk (FP)

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login