Lokalt | Stabil utveckling för Örebros företagsklimat

By on 15 september, 2015

Bäst bland större städer i servicemätningen förra veckan och ett stabilt resultat i Svenskt näringslivsranking idag. Årets uppfattning om Örebro ur företagarnas perspektiv växer fram.

Förra veckan fick vi veta hur företagen ser på kommunens service. Örebro fick bäst resultat av landets större städer. Idag kompletteras bilden av Örebro sett ur företagarnas ögon. Enligt Svenskt näringslivs årliga ranking av företagsklimatet placerar sig Örebro på plats 127. Skillnaden mellan servicemätningen och Svenskt Näringslivs mätning är att den sistnämnda också tar med faktorer som inte har direkt anknytning till kommunen. Denna ranking sätts både utifrån statistiska faktorer, där Örebro visar ett förbättrat resultat och utifrån enkätsvar från företagen. Denna del visar de allmänna attityderna till företagande och här ligger Örebro stabilt.

– Efter ett omfattande utvecklingsarbete är vi nu bäst i Sverige bland större kommuner när det gäller service till våra företag. Det här är bland det viktigaste vi som kommun kan jobba med för att bidra till ett gott företagsklimat. Sammantaget innebär det att fler jobb kommer att skapas i Örebro, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bra att leva och bo
Många mätningar pekar på utvecklingskraften som finns i Örebro just nu, och att människor trivs här. I tidningen Fokus årliga rankning ”Bäst att bo” kom Örebro på andra plats efter Uppsala bland stadskommunerna och på åttonde plats bland Sveriges 290 kommuner. Även den medborgarundersökning som SCB genomför två gånger per år bland 60 kommuner bekräftar den positiva bilden: Örebro ligger på topp tio inom samtliga områden: Nöjd region index, Nöjd medborgarindex och Nöjd inflytandeindex. Örebro står idag för en växande del av Sveriges tillväxt och är motorn i Sveriges femte största arbetsmarknadsregion.

– Den utveckling och kraft vi ser i Örebro gör att vi har ett bra utgångsläge på många sätt. Vår starka tillväxt ställer ännu högre krav på oss att hålla en bra kvalitet på den kommunala servicen. De senaste mätningarna bland företag och örebroare visar att vi blivit bättre på flera punkter och det är en glädjande utveckling som stärker bilden av Örebro som en bra plats att leva och verka på, säger Staffan Isling kommundirektör.

Ekonomi
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login