Ekonomi | Kommunernas taxor har ökat 63 procent på 20 år

By on 26 november, 2015

Priserna för el, värme, avfall och vatten har höjts med i snitt 63 procent på 20 år. Samtidigt har övriga priser i samhället ökat med endast 22 procent. Och skillnaden mellan kommunerna är dessutom stor. Mellan den dyraste och billigaste kommunen handlar det om 11 880 kronor per år. Det visar årets Nils Holgerssonrapport, som nu har kartlagt taxor och avgifter för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner sedan 1996. 

 Det är djupt bekymmersamt att se hur prisutvecklingen för el, värme, avfall och vatten varit omkring 200 procent högre än KPI de senaste 20 åren. Anledningen till den dramatiska utvecklingen är att det i regel rör sig om verksamheter med bristande konkurrens. Konsumenternas ställning är därför svag och möjligheten att påverka priserna är små, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Prisutvecklingen på taxor och avgifter skiljer sig dessutom avsevärt mellan kommunerna de senaste 20 åren. Å ena sidan finns det kommuner som i princip följt KPI, som till exempel Stenungsund med en ökning på endast 25 procent. Å andra sidan finns det kommuner med betydligt mer dramatisk utveckling, som till exempel Västerås med en ökning på hela 114 procent.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login