Regionalt | Bredbandsbolaget frias – behöver inte blockera The Pirate Bay

By on 28 november, 2015

Under fredagen friades Bredbandsbolaget i det mål där de riskerade att bli skyldiga att blockera fildelningssidan The Pirate Bay, en dom som skulle ha kunnat få omfattande konsekvenser för internets framtid.

”Den här domen är förstås en stor seger”, säger Mattias Bjärnemalm, politisk rådgivare vid Europaparlamentet och nätpolitisk talesperson för Piratpartiet. ”En fällande dom hade skapat en praxis där en domstol kan blockera enskilda sidor utan att de ens dömts vara olagliga. Det är att jämföra med att förbjuda en gatuadress för att någon misstänkts ha begått ett brott där.”

Rättegången var fullsatt av besökare, med representanter från bland annat Piratpartiet, Ung Pirat, och Centerpartiets ungdomsförbund på plats. Bredbandsbolagets försvar argumenterade bland annat att en blockering skulle kunna resultera i framtvingad blockering av andra sidor i framtiden, och lyfte bland annat WikiLeaks som ett exempel.

”Åklagarna visade helt klart upp en otroligt skev bild av hur internet fungerar”, fortsätter Mattias Bjärnemalm. ”Vi skulle aldrig ge Posten ansvar att se till att folk inte skickar böcker till varandra, men här ville de ge precis samma ansvar till bredbandsleverantörer. Det är en dåraktig och farlig väg att gå, som riskerar att förstöra det fria sätt som internet fungerar på. Det här ger nytt hopp om internets framtid, ett av Piratpartiets huvudområden både i Sverige och i Europaparlamentet.”

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login