Lokalt | Parivash Ranjbar vann Post- och telestyrelsens innovationstävling

By on 15 juni, 2016

Parivash Ranjbar vann Post- och telestyrelsens innovationstävling om en aktiv fritid. Hon får en miljon kronor för att utveckla VibroBraille, ett hjälpmedel som gör det möjligt för människor som inte kan se och höra att ta emot meddelanden via huden.

Jag sitter på tåget och så ropar de ut någonting i högtalarna men jag missar vad de säger. För mig spelar det ingen roll men för någon som inte kan se var det enda chansen att få reda på vad som händer eftersom de inte kan läsa på informationstavlor, säger Parivash Ranjbar, som är forskare vid Örebro universitet och vid Audiologiskt forskningscentrum vid Universitetssjukhuset Örebro.

När det gäller personer med dövblindhet kan de inte uppfatta vare sig informationen via högtalarna eller på informationstavlorna och jag vill ge dem chansen att få samma information som alla andra.

Därför vill hon utveckla en bärbar enhet som hon kallar VibroBraille. Det är ett band som man kan ha där det passar bäst – på armen, runt benet eller till och med runt midjan. Med hjälp av bluetooth tar den emot information från sändare och översätter signalen till braille, punktskrift. Sex vibratorer skickar sedan meddelandet vidare genom huden.

Jag vill koppla ihop VibroBraille med bussar och tåg. Då kan människor med blindhet eller dövblindhet få tillgång till viktig information om förseningar eller inställda avgångar. Dessutom kan de förbereda sig på att hoppa på bussen om de får information om att den närmar sig.

VibroBraille är också tänkt att underlätta för personer som har problem med att läsa punktskrift med fingrarna. Den ska också vara till hjälp när de, som vanligtvis använder braille har händerna fulla.

Det finns musiknoter i form av punktskrift som kan sändas till den här enheten. Braille har öppnat världen för personer med b så att de kan använda datorer och internet. VibroBraille öppnar upp för fler möjligheter.

Parivash Ranjbar har erfarenhet av att utveckla hjälpmedel sedan tidigare. Hon har tagit fram ett annat hjälpmedel som gör att personer med dövblindhet kan uppfatta ljud i omgivningen – om det ringer på dörren eller någon närmar sig dem. Dessutom har hon gjort det möjligt att rida även om man inte kan se och höra.

De har ett utvecklat känselsinne som gör det möjligt att använda huden – att låta dem höra med huden.

VibroBraille går dessutom att utveckla för andra målgrupper. Den kan till exempel användas som säkerhetsutrustning för brandmän eller räddningspersonal i bullriga och rökiga miljöer.

I första stadiet fokuserar vi på korta meddelanden från mobilen eller från bussar, tåg eller tunnelbana sedan hoppas vi kunna ta det vidare.

Örebro Universitet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login