Basket – Sverige pressade Ryssland på bortaplan

By on 17 september, 2016

En hedervärd förlust i en sista EM-kvalmatch som avgjordes i slutsekunderna, likt majoriteten av Sveriges matcher. ”Så nära” har varit ord som upprepats otaliga gånger detta EM-kval. Det syntes att båda lagen gick all-in idag, slutresultat 63-59

Ryssland, som inför den sista EM-kvalmatchen redan är klara för EM 2017, tog emot Sverige i jättearenan i Krasnodar.

Trots att möjligheten till EM-avancemang var över för Sverige så vet man att förbundskapten Vedran Bosnic vill se att matchen spelas till 100%, oavsett förutsättningar. Så blev det också.

Vi åkte till Ryssland för att vinna matchen och för att visa karaktär. Samtliga spelare gör ett mycket bra jobb och respekterar varje minut de får i landslaget, säger förbundskapten Vedran Bosnic efter matchen.

Matchen börjar rörigt från båda håll med flera turnovers och Sverige har svårt att få stopp på Rysslands trepoängsskytte som turligt nog börjar med flera missar, i Uppsala senast satte Ryssland 12 av 18 trepoängare. Första perioden slutar 12-18.

Under periodpausen verkar Ryssland ha samlat sig. De visar med tålamod i spelet i andra och ger sig själva mer tid i trepoängsskyttet, vilket direkt ger resultat. De får Sverige att sjunka in och skydda korgen mer och skapar luckor kring trepoängslinjen. Tom Lidén, som inte spelat så många minuter under kvalet, har inlett matchen starkt. 100 %-ig i sitt skytte hittills med två tvåor och ett straffkast.Lagen spelar jämt resten av perioden men Sverige behåller ledningen – fram till slutet av andra då Ryssland kommer ikapp.

HALVTID 33-33

Sverige har gjort en bra halvlek, kommit till bra offensivt samtidigt som man hållt nere siffrorna och fått bra Rysslands stora spelare bra. Stundtals har Rysslands kunnat skjuta trepoängare men ingenting i jämförelse med senast i Uppsala.

Vi gör ett väldigt bra defensivt jobb på Mozgov samtidigt som vi höll dem från trepoängslinjen, där de är väldigt farliga. Oturligt nog för oss har vi dåligt skottprocent när det gäller tvåpoänare och missar enkla avslut, fortsätter Bosnic

Under första halvan av tredje perioden görs få poäng i båda lagen. Viktigt för Sverige att inte låta Ryssland dra ifrån i det här läget. Men det är precis det som händer – Kulagin gör fyra raka poäng och drar upp tempot rejält-
Sverige kämpar sig tillbaka in i matchen och är uppe jämsides med Ryssland igen. Då är det åter igen Rysslands imponerande trepoängsskytte som punkterar svenskarnas effort, denna gången två raka trepoängare från Karasev, 59-52 med 3 minuter kvar.

Thomas Massamba, som imponerade på Hovet senast, tar Sverige tillbaka i matchen. Bland annat genom ett fast break där han assisterar Borg i en lay-up tar ställningen till 59-58 med 1 minut och 45 sekunder kvar.

Matchen slutar tyvärr 63-59 med vinst till Ryssland. All heder åt vårt landslag som lyckas press Ryssland in i slutminuterna på deras hemmaplan. En match där det är tydligt att båda lagen vill vinna men ingen av stjärnorna som får vila utan det är all-in hela matchen.

Jag är väldigt stolt över laget och hoppas att de känner att de fått fått mycket erfarenhet från de två senaste veckornas högkvalitativa matcher, avslutar Bosnic.

RYSSLAND – SVERIGE63-59 (12-18, 21-15, 18-8, 12-18)
SVERIGE POÄNG: Håkanson 15, Lidén 10, Spires 6, Lindqvist 6, Massamaba 5, Borg 4, Kjellbom, 4 Pahlmblad 3, Czerapowicz 3, Person 3.
RYSSLAND POÄNG: Bykov 15, Karasev 12, Kulagin 9, Khvostov 8, Mozgov 7, Antonov 5, Vorontsevich 5, Zubkov 7,