Lokalt – Regionfullmäktige säger ja till en Svealandsregion

By on 27 september, 2016

Region Örebro län säger ja till att ingå i en Svealandsregion. Det beslutades av regionfullmäktige den 27 september.

Precis som cirka 350 andra remissinstanser har Region Örebro län blivit ombedd att skicka in ett remissvar till regeringen i frågan om ny regional indelning. I remissvaret, som behandlades på regionfullmäktige under tisdagen, ställer sig Region Örebro län positiv till Indelningskommitténs förslag om storregioner. Mot regionfullmäktiges beslut reserverade sig (M), (L), (V) och (SD). 

För små för att möta framtida utmaningar

Vi välkomnar förslaget om större regioner eftersom vi ser att de nuvarande länen är för små för att möta framtida utmaningar. Men vi hade önskat att förslaget till Svealandsregion innehöll hela den nuvarande sjukvårdsregionen, det vill säga även Värmland, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande. Genom att Region Svealand bildas förstärks också Örebro län i möjligheterna att utveckla hälso- och sjukvård och de regionala frågorna. Tillsammans blir vi starkare.

Bättre förutsättningar för hälso- och sjukvård
Region Örebro län säger i sitt remissvar att det är rätt att fullfölja den regionreform som varit aktuell under mer än 20 år. Genom att ersätta Sveriges nuvarande 20 landsting och regioner med sex jämnstarka regioner menar Region Örebro län att kapaciteten för att bedriva regional utveckling ökar, och att förutsättningarna för att fullgöra uppdragen inom hälso- och sjukvården blir bättre. Region Örebro län säger ja till att ingå i den föreslagna Svealandsregionen, men ställer samtidigt frågan om varför Indelningskommittén valt att inte ta med hela den nuvarande sjukvårdsregionen i förslaget, utan utelämnat Värmland.

Sex län föreslås bilda en Svealandsregion
Det var den 30 juni som Indelningskommittén presenterade sitt delbetänkande om en ny regional indelning i Sverige. I delbetänkandet föreslogs Region Örebro län bilda en Svealandsregion tillsammans med Landstinget Dalarna, Region Gävleborg, Landstinget Sörmland, Landstinget i Uppsala och Landstinget Västmanland.

Ett eventuellt beslut om en ny regional indelning kan fattas av riksdagen i slutet av våren eller i början av sommaren 2017.

Politik | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login