Basket – Speldagar för Sveriges VM-kvalmatcher spikade

By on 15 december, 2016
Sverige mot Bosnien i EM-kvalet 2016

Det blir upplagt för repris på EM-kvalet då Sverige möter Bosnien i VM-kvalets första steg i augusti. Sverige spelar i en fyrlagsgrupp där även Slovakien och Armenien deltar. De två första lagen i gruppen går vidare till det andra steget. VM-kvalet inleds den 2 augusti då Sverige tar emot Bosnien på hemmaplan. 140 länder deltar i VM-kvalet.

När Sverige mötte Bosnien i EM-kvalet i höst var det med ett ungt lag där lejonparten av spelarna kom från den svenska basketligan. Men laget drog storpublik och skapade en milstolpe inom svensk baskethistoria med ett publikrekord för svensk landslagsbasket. Sverige föll i slutsekunderna och lyckades därmed inte kvalificera sig för EM2017. 

När Sverige nu kliver in i VM-kvalet är det med större förhoppningar även om gruppen kunde ha varit lättare. Spelarna har ett års mer erfarenhet och är mer samspelta. VM-kvalet avgörs i tre steg och 140 länder över hela världen deltar för att knipa en av de 24 platserna i VM i Kina 2019. Sveriges första steg blir att bli etta eller tvåa i sin grupp. Både förbundskapten Vedran Bosnic och landslagsspelarna ser fram emot matcherna.

Det är inte omöjligt att avgörandet sker lördagen den 19 augusti i den avslutande hemmamatchen mot Slovakien.

Spelschema

  • Onsdag 2 aug Sverige – Bosnien (spelort ej fastlagd)
  • Lördag 5 aug Armenien – Sverige
  • Onsdag 9 aug Slovakien – Sverige
  • Lördag 12 aug Bosnien – Sverige
  • Onsdag 16 aug Sverige – Armenien (spelort ej fastlagd)
  • Lördag 19 aug Sverige – Slovakien (spelort ej fastlagd)
  • Motståndarna

Bosnien&Hercegovina
Bosnien lyckades inte heller ta sig till EM2017 på grund av en storförlust borta mot Ryssland i EM-kvalet. Förbundskaptenen Mulaomerovic avgick och laget måste nu byggas upp på nytt. Storstjärnan Teletovic som spelar i NBA blev avstängd och frågan är om han kommer tillbaka till landslaget?

Slovakien
Slovakien hamnade med både Georgien och Montenegro i EM-kvalet 2016 och hade ingen chans i dessa matcher. Laget består av spelare från den inhemska ligan. Sverige mötte Slovakien i EM-kvalet 2014 och förlorade borta men vann hemma. 

Armenien
Armenien är kvalificerade tack vare att de vann ”European Championships for small countries” 2016. Laget är relativt okänt för oss men har naturaliserade amerikanen Andre Spight som storstjärna.

VM-kvalet
140 länder deltar i kvalet till VM 2019 i Kina. 12 lag från Europa är kvalificerade att delta, dessa tas ut genom ett VM-kval i tre steg.

FIBA World Cup 2019

Steg 1
Augusti 2017 – 4-lagsgrupp. Sverige måste bli bland de två bästa i gruppen för att gå vidare.

Steg 2
November 2017 – Juni 2018. 

4-lagsgrupp. Sverige måste bli bland de tre bästa för att gå vidare.

Steg 3
September 2018 – februari 2018

Sexlagsgrupp – resultaten från Steg 2 tas med och Sverige måste bli bland de tre bästa för att gå vidare till VM.

Sport | Basket
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login