​Nya tolkutbildningar beviljade

By on 20 januari, 2017

Nu har Myndigheten för yrkeshögskolan beslutat vilka tolkutbildningar som beviljats statsbidrag med start under 2017. Det blir sammanlagt fyra utbildningar med 90 nya platser vid tre folkhögskolor som godkänns.

Det är besluten för ansökningsomgången till teckenspråkstolk- och dövblindtolk samt skrivtolkutbildning som offentliggörs idag. De beviljade utbildningarna är:

Teckenspråkstolk och dövblindtolkutbildning, 25 platser vid Fellingsbro folkhögskola, Örebro.
Teckenspråkstolk och dövblindtolkutbildning, 25 platser vid Västanvik folkhögskola, Leksand.
Teckenspråkstolk och dövblindtolkutbildning, 25 platser vid Södertörns folkhögskola, Stockholm
Skrivtolkutbildning, 15 platser vid Södertörns folkhögskola, Stockholm.

– Dessa utbildningar har goda förutsättningar att framöver försörja samhället med tolkar för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Ytterst är tillgången på kompetenta tolkar en fråga om demokrati, säger Thomas Persson generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan.

Myndigheten bedömer att samtliga ansökningar uppfyller kraven och de grundläggande förutsättningarna som anges i förordningen om tolkutbildningar. De utbildningar som har beviljats uppfyller i högre grad förordningens krav på hög kvalitet.

Ansökningsomgångens syfte är att de folkhögskolor som får bedriva utbildningar ska kunna ha kvar en högre volym av antal studerande och även ha en god tillgång till kvalificerade teckenspråks- och tolklärare.

Om tolkutbildningar
Tolkutbildningarna inom folkbildningen är eftergymnasiala, kvalificerade, yrkesinriktade och bedrivs av folkhögskolor och studieförbund. Det finns tre inriktningar: kontakttolk, teckenspråkstolk och skrivtolk. Mer information hittar du på myh.se och tolkutbildningarna blitolk.nu. Syftet med utbildningarna är att tillgodose samhällets behov av tolkar.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login