François Gomez ny förbundskapten för damlandslaget

By on 21 februari, 2017
François Gomez ny förbundskapten för damlandslaget

Efter en noggrann utvärdering och process där spelare, ledningsteam och ett landslagsutskott deltagit så har Svenska Basketbollförbundets styrelse beslutat sig för att utse François Gomez från Frankrike till förbundskapten för damerna. Samtidigt så har man utsett Francisco Pinto, Huskvarna, till förbundskapten för utvecklingslagen, Damer Universiad och Damer U20, och till assisterande coach i damlandslaget.

–   Alla är rörande överens om att denna lösning är mycket bra. Vi får en internationell, välmeriterad och erfaren coach, François Gomez. Vi har kvar Francisco Pinto som är en ambitiös och en satsande svensk coach och som vill ha mer internationell erfarenhet, säger Lena Wallin-Kantzy, generalsekreterare.

François Gomez, 56 år och från Frankrike, bor och arbetar i Tarbes. François är head coach för Tarbes i franska högstaligan och är också idrottslärare på svenska motsvarigheten till riksidrottsgymnasium för basket sedan 8 år tillbaka. Han har blivit utnämnd till ”Coach of the year” i franska högstaligan 2008 och 2013. På meritlistan finns också EM-silver och EM-brons damer U18 för Frankrike. Avtalet med Svenska Basketbollförbundet gäller t.om. EM 2019/OS 2020.

–   Det finns många internationellt meriterade spelare i vårt landslag idag och samtidigt många som är på väg uppåt. Nu får François och Frasse tillsammans arbeta med dessa vilket är optimalt, fortsätter Lena.

–   Det känns jättekul och inspirerande med François som ny förbundskapten. Jag tror detta är ett beslut som kan ta oss till nästa nivå, säger lagkapten Elin Eldebrink. 

EUROBASKET (EM) 2019
Lottningen till kvalet sker i juni 2017.
Kvalet påbörjas i november 2017 och är uppdelat på tre fönster.
6 – 16 november 2017
5 – 15 februari 2018
12 – 22 november 2018

Sport | Basket
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login