Beslut i Kommunstyrelsen

By on 15 mars, 2017

På Kommunstyrelsens möte den 14 mars behandlades frågor som till exempel SM i orientering, slutrapport för satsningen Samverkan för teckenspråkiga, avtal mellan Örebro kommun och Handelskammaren och revidering av taxa för byggglovstaxa samt årsredovisning för Örebro kommun 2016 varav de två sistnämnde ska vidare till Kommunfullmäktige för beslut.

Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt sammanträdde samma dag.

Nedan presenteras några exempel på besluten som togs. Protokollen är ännu inte justerade. Hela ärendelistorna finns på orebro.se

Slutrapport för satsningen Samverkan för teckenspråkiga
Kommunstyrelsen beslutar godkännande av slutrapport samt implementering av satsningen i ordinarie verksamhet. Detta genom att säkerställa handläggare med teckenspråkskompetens inom försörjningsstöd, erbjuda en lågtröskelverksamhet inom Förvaltningen för utbildning, försörjning och arbete där individernas arbetsförmåga kan bedömas och genom att köpa in extern resurs erbjuda intensivt stöd som kan ”leda vid handen” för att nå utredning för de som bedöms sakna arbetsförmåga.

Den 1 april 2014 startade första sociala investeringen, Samverkan för teckenspråkiga. Satsningen pågår fram till 31 mars och har syftat till att identifiera och ge stöd till de teckenspråkiga individer som uppbär försörjningsstöd, men som med rätt insats tros ha möjlighet att nå arbetsmarknaden, alternativt genom stöd till utredning och diagnostisering ha rätt till ersättning från Försäkringskassan då arbetsförmåga saknas.

Satsningen har nått uppsatt syfte, målsättning och ekonomisk effektivitet, trots att antagandet om antalet deltagare lämpliga för verksamheten inte uppnåtts. Av 22 deltagare har fyra gått till Försäkringskassan och en till arbete. Det resulterar i ett utfall om 23 procent, vilket innebär att den kvantitativa målsättningen med satsningen har uppnåtts. Resultatet genererar i sin tur ekonomiska effekter som uppgår till 7 875 tkr under en 28-årsperiod och satsningen kan räknas hem ekonomiskt. Bakom det lyckade utfallet kan konstateras att satsningen erbjudit en fullt tillgänglig teckenspråkig miljö där deltagarna har kunnat kommunicera obehindrat.

Revidering av taxa för bygglovstaxa
Kommunstyrelsen beslutar anta förslag till taxa för prövningen av ärenden enligt plan- och bygglagen och miljöbalken.

Programnämnd samhällsbyggnad har föreslaget att taxan gäller från och med den 1 april 2017. Taxan enligt plan- och bygglagen (PBL) bygger på Sveriges Kommuners och Landstings (SKL) förslag från 2014, såsom tidigare men inarbetas nu även avgifter för utstakning och nybyggnadskartor.

De jämförande beräkningar som gjorts mellan föreslagen och befintlig taxa visar att det förväntas generellt sett bli en sänkning av taxan men också att intäkterna mellan de olika ärendetyperna omfördelas. De förändringar som föreslås medför lägre kostnad för den sökanden då det gäller flertalet av bygglovsärenden samt något lägre intäkter för avdelningen, marginella förändringar då det gäller utstakning och nybyggnadskartor. Timkostnaden höjs med cirka 3 procent, enligt index, vilket motsvarar förändringen i löne- och prisutvecklingen i fasta löner och priser under det senaste året.

SM i orienteringKommunstyrelsen beslutar anta förslag för finansiering till de tre örebroföreningar som arrangerar SM i orientering 2017.
Tre orienteringsklubbar i Örebro har fått förtroendet att arrangera SM i orientering 2017. En av dessa tävlingar sker i centrala Örebro. Arrangörerna söker arenastöd för detta uppgående till 2,4 mnkr.  SM-tävlingarna bedöms ha ett relativt högt besöks- och marknadsföringsvärde och dessutom bjuds örebroarna på ytterligare ett centralt idrottsevenemang med delar av världseliten som deltagare.

Örebro kommun föreslås gå in med ett stöd till detta evenemang med 0,4 mnkr i utbyte mot tillgång till kartmaterialet och att Örebro ges hög grad av synlighet före och under tävlingarna.

Lokalt | Politik
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login