Historiskt svenskt resultat i Europacupen

By on 21 mars, 2017

Årets Europacup har varit en svensk framgångssaga med flera pallplatser och svenska åkare högt placerade i totalcupen på både herr och damsidan, och efter helgens tävlingar stod det klart att puckelhistoria blivit skriven.

När allt var klart var det nämligen en helsvensk pall på herrsidan för första gången någonsin, och Thea Wallberg, Åre SLK, stod även hon på pallen i sin debutsäsong i Europacupen.

Helgen avgjordes med singelpuckel på söndagen och parallellpuckel på måndagen. I söndagens tävling placerade sig Frida Lundblad, Åre SLK, som bästa svenska dam när hon knep sin tredje vinst i rad. Hon hade alltså fram till söndagen vunnit varje tävling hon ställt upp i under säsongen.

Thea Wallberg, Åre SLK, kom 5:a på söndagen, Clara Månsson, Landskrona Ski-Club, kom 6:a, Ebba Månsson, Landskrona Ski-Club, kom 12:a, och My Bjerkman, Gefle Freestyle, kom 15:e.

I herrarnas tävling var Loke Nilsson, Åre SLK, bäste svensk med ytterligare en pallplats när han placerade sig 3:a. Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, slutade strax utanför pallen på en 4:e plats.

Edvin Hellquist, UHSK Umeå SK, kom 7:a, Anton Axellie, Örebro SLK, 9:a, Albin Holmgren, Åre SLK, 13:e, Ture Johansson, Gefle Freestyle, 30:e, John Mattsson, Sunne AK, 31:a, och Philip Olofsson, Åre SLK, 36:a.

På måndagen avgjordes allt med parallelltävlingar och även där visade de svenska åkarna att deras säsong skulle avslutas på bästa sätt. Thea vann damernas parallell och hade sällskap av Clara på en 3:e plats på pallen. Frida kom 4:a i parallellen, My 12:a och Ebba 15:e.

Med detta var det klart att Thea blev 3:a i den totala Europacupen i sin debutsäsong.

– Det är skitkul att det gick så bra i år. Jag hade som mål att åka Europacupen och bara se hur jag låg till, och tydligen ligger jag ganska bra till, säger Thea.

Hon fortsätter berätta att hon är nöjd med sina framåtvolter på andra hoppet, där hon sparat mycket tid i parallelltävlingarna och att hennes åkning i övrigt också varit bra, men att hon nu vet vad hon måste jobba på.

– Jag känner att jag åkt både fort och med bra teknik. Mycket bättre än förra året, men nu måste jag träna mer på mina bakåtvolter så jag kan sätta dem på första hoppet och sen ska jag bli starkare så åkningen ska bli bättre, avslutar Thea.

I herrarnas parallell gick det bäst för Oskar som placerade sig på en 7:e plats och klättrade då till en 3:e plats i den totala Europacupen. Därmed var det klart att det för första gången någonsin blev en helsvensk pall i totalen på herrsidan. Albin vann, Loke kom 2:a och Oskar 3:a.

– Säsongen har varit bra. Så kul att vinna totalen. Efter tävlingarna i Albiez kom jag på att jag åkte för långsamt så då åkte jag hem och tränade en vecka och sen kom jag tillbaka med mer fart och då började det gå bra. Jag vet inte riktigt hur jag ska fira detta men när jag kommer hem ska jag först ta det lugnt och sen ta siktet mot JVM i Italien i april, berättar Albin.

Loke kom 9:a i parallellen, Edvin kom 16:e, Albin 19:e, John 26:a, Ture 27:a, Philip 29:a och Anton 30:e.

I och med de fina framgångarna plockade Sverige även hem nationstävlingen i Europacupen, vilket innebär att det svenska laget rankades högst sett till alla deltagande åkare.

Lokalt | Sport | Skidor
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login