Regionen gör stor lönesatsning på sjuksköterskor

By on 24 mars, 2017
Arkivbild

Region Örebro län gör en lönesatsning på sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Satsningen riktar sig mot arbete på obekväm arbetstid och innebär att ersättningen höjs med 60 procent mot idag. Ärendet kommer upp på regionstyrelsens bord för beslut den 29 mars där det finns en majoritet för förslaget.

Vi höjer ersättningen för obekväm arbetstid för sjuksköterskor för att göra svårbemannade arbetspass mer attraktiva, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande. Förstärkningen innebär att ersättningen höjs med hela 60 procent. Vår vilja med denna särskilda lönesatsning på sjuksköterskor är att vissa pass ska bli lättare att bemanna och att de sjuksköterskor som arbetar de passen tydligt märker av det på lönen. Detta är också en patientsäkerhetsfråga. Våra möjligheter att kunna bemanna arbetspass som i dag är svårt att få personal till ökar.

Löneöversyn har gjorts
Satsningen är en följd av en löneöversyn som bland annat innehåller en analys av omvärlden och en kartläggning för jämställda löner, säger Jihad Menhem (V), regionstyrelsens förste vice ordförande. I löneöversynen har också dialog hållits med berörda chefer i hälso- och sjukvårdsverksamheten. Vi har också fått stöd av facken.

Viktig satsning på att göra sjuksköterskeyrket mer attraktivt
Det här är den andra stora lönesatsningen som vi gör på sjuksköterskeyrket sedan vår majoritet bildades, säger Catrin Steen (MP), regionråd. Jag hoppas att detta kommer att bidra till att fler väljer yrket. Lönesatsningen föreslås gälla från den 1 april i år. Regionstyrelsen avsätter 14,5 miljoner kronor för satsningen 2017, och 18 miljoner kronor för kommande år.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login