Jens Byggmark avslutar karriären

By on 6 april, 2017
Jens Byggmark i Kitzbühel 2007, foto Bildbyrån

En av skidsveriges största profiler, Jens Byggmark, Tärna IK Fjällvinden, har tagit det tuffa beslutet att avsluta sin skidkarriär på grund av att hans knä hindrar honom från att prestera som han vill.

Jens Byggmark är för många synonym med alpin skidåkning och det är inte konstigt med tanke på hans nästan 15 år långa karriär bland världstoppen där han radat upp mästerskaps- och världscupsresultat.

Den nyss avslutade världscupsäsongen blev alltså Jens sista som elitskidåkare, efter att han avstått den sista månaden i världscupen på grund av en gammal knäskada.

Beslutet att avbryta världscupsäsongen beror på att korsbandsskadan han ådrog sig 2013 aldrig riktigt blivit helt bra.

Säsongen 2016/2017 började som en fortsatt satsning mot fler mästerskaps- och vc-pallplatser av Jens för att ytterligare dryga ut en redan framgångsrik karriär. En bit in i säsongen började han få lite känningar i sitt tidigare skadade knä men det var inte värre än att han kunde fortsätta tävla på högsta nivå.

Tyvärr tappade Jens succesivt den styrka och stabilitet han behöver i knät och han kände att han inte kunde belasta knät som han ville för att kunna ligga på den nivå han hör hemma.

Han valde då att bryta säsongen för att träna upp knät inför nästa säsong men efter ett par månaders träning och vila, för att ta sig tillbaka till världscupens elitskikt, har nu Jens tagit det tuffa beslutet av avsluta sin karriär.

Anledningen till att jag bestämt mig för att avsluta min alpinkarriär är för att jag känner att mitt knä inte håller för att prestera på den extremt höga nivå det är i världstoppen, berättar Jens.

Det är ett tufft beslut för Jens eftersom knät håller för vardaglig belastning, men när han belastar med full kraft känner han att knät inte svarar som han vill.

Eftersom knät fortsatt inte blir bra nog för elitsatsning har Jens därför nu tagit beslutet att lägga elitkarriären bakom sig. En karriär där slalomspecialisten från Tärnaby imponerat flera gånger om.

Jens internationella karriär började på allvar 2003 när han gjorde sina första starter i Europacupen. Han har sedan dess hunnit med 79 ec-starter, 9 ec-pallplatser var av 5 är vinster och 4 är andraplatser, 3 VM-medaljer, 127 världscupstarter med 8 pallplatser. 8 pallplatser som är fördelade på 2 vinster, 4 andraplatser och 2 tredjeplatser.

En av höjdpunkterna i hans karriär var Kitzbühel, Österrike, 2007. I den legendariska tävlingen Hahnenkamm-Rennen slog Jens till med inte bara en utan två slalomvinster dagarna efter varandra.

Men något som han själv även rankar väldigt högt är hans VM-silver i slalom i Garmisch-Partenkirchen, Tyskland, 2011, och även silver i lagtävlingen på VM på hemmaplan i Åre 2007.

Jens är uppvuxen i skidåkarbyn Tärnaby, där han nu kan se sig som en del av den legendariska grupp svenska skidåkare med rötter i byn som tillsammans format svensk alpinhistoria.

Läs Jens egna om beslutet här:

Byggis out.
Jag känner mig otroligt stolt över min karriär. Första världscuptävlingen är 12 år sedan och 10 år på högsta nivå i denna underbara idrott. Tyvärr har allting ett slut. Det har både varit ett svårt och ett lätt beslut men oavsett så känns det rätt.

Man blir ganska sentimental efter ett sånt här beslut, dom minnen jag fått uppleva under den här resan har varit väldigt häftiga. Det finns en uppsjö med folk jag skulle vilja tacka för all hjälp och stöttning jag haft genom livet och min karriär.

Först och främst är det min familj som slitit för min idrott, Uno, Karin, och Jon, min vackra fästmö Michaela och våra barn. Alla mina fans, tv-tittare som stöttat och alla som har skickat peppande brev, mail och sms. Alla sponsorer jag haft genom åren både privat och i landslaget. Alla grymma lagkamrater jag haft, Skidförbundet som gett mig de möjligheter jag behövt för att prestera på topp, min manager Lasse Kjällberg, och sist men inte minst mina vänner.

Nu för min del kommer det så klart bli en riktningsförändring i livet där jag ska bygga upp nya mål och en ny karriär. Jag ser fram emot det!

Tack för mig
/Jens

Sport | Skidor
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login