Fyra nya svenska mästare i puckelpist

By on 10 april, 2017

Med en härlig inramning i puckelbacken i Duved var hela puckelsverige på plats för att kora mästaren i en av säsongens mest prestigefyllda tävlingar. Att vara svensk mästare kan slå väldigt högt även om det jämförs med internationella resultat.

Därför var det inte bara europacup- och världscupåkare på plats utan även tävlande som tidigare valt att lägga puckelkarriären bakom sig, men som nu ville visa vad de kunde prestera i jämförelse med dagens unga och talangfyllda svenska puckellandslag.

Oavsett motstånd blev det ändå de unga talangerna som visade att de kan leverera på en nivå som är svårslagen för de som må sitta på mer rutin. Det var snabba och tekniska åk med hög nivå på trick som krävdes för att stå på pallen i årets puckel-SM.

På lördagen var det Thea Wallberg, Åre SLK, som stod högst upp på pallen med 70,26 poäng i damernas elitklass, och kan därmed titulera sig som svensk mästare i puckelpist.
– Det var mitt första SM-guld i elitklassen så det är så klart riktigt roligt. Det känns jättebra att avsluta säsongen på ett bra sätt, säger Thea efter helgen.

Silvret tog Clara Månsson, Landskrona Ski-Club, och bronset säkrades av Julia Nilsson, Åre SLK.

I herrarnas elitklass var det Loke Nilsson, Åre SLK, som blev mästare efter ett riktigt bra åk.
– Det var en väldigt skön känsla att vinna så klart. Jag var bäst i Sverige i lördags när det gällde. Det var så härligt att plocka ner mitt bästa åk på dagen sista åket och få till det bra. Anledningen att det gick är samma som det varit under säsongen. Jag har fått ett ordentligt självförtroende sen JVM där jag tog brons och med det i ryggen kunde jag fokusera på mitt åk istället för på resultat, sa Loke efter helgen.

Men även om det var ett fint åk med bra tid känner Loke att han kunde gjort det ännu bättre.
– Jag åkte fort men jag kunde åkt några tiondelar snabbare. Jag kom ner och såg att det stod 20 sekunder blankt på klockan och då var jag besviken. Jag ville vara nere på 19 för det lyckades Walle med i kvalet. Men det spelar ingen roll nu, fortsätter han.

Herrarnas silver togs av Walter och bronset vann Anton Axellie, Örebro SF.

På söndagen var det dags för parallellpuckel och kampen om pallplatserna fortsatte och efter en lång dags tävlande med spännande möten stod det klart att det var nya mästare som skulle koras.

Clara som på lördagen var tvåa mötte Thea i elitdamernas final och även om kampen var jämn var det Clara som stod högst upp på pallen som svensk mästare i parallellpuckel.
– Det är klart att jag ville vinna men det var också kul att Clara vann parallellen eftersom vi är så lika. Vi tränar mycket tillsammans och peppar varandra så det var en kul helg för oss båda, säger Thea som ändå är nöjd med sin andra SM-medalj.

Bronset togs av My Bjerkman, Gefle Freestyle.

Elit-herrarnas parallelltävling vanns av gårdagens silvermedaljör Walter som mötte Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, i finalen.
– Det var skit skönt att få avsluta säsongen med en vinst. I lördags åkte Loke bättre, så då blev jag revanschsugen till ”parran”. Det var skönt att få ner bra åk efter ett trögt JVM och VM, och nu är jag mycket mer på i min åkning och litar mycket mer på mig själv och min åkning. Det gjorde jag inte på de andra mästerskapen utan det har kommit mer nu på slutet så det var viktigt att få med sig det här in i sommarsäsongen. Nu är det bara att fortsätta under sommaren.

Herrarnas parallellbrons vanns av Loke.

Att det var ett mästerskap som lockade även de äldre och mer luttrade åkarna tyckte Walter bara höjde stämningen.

– Det var kul med de lite äldre åkarna. Jag var väl aldrig orolig att de skulle vinna över mig, men sen samtidigt vet jag ju att jag måste komma ner för att inte helt åka bort mig, så lite nervöst kändes det ju kanske ändå. Men riktigt kul, avslutar han. 

Sport | Skidor | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login