Många föräldrar runt om i Sverige oroliga inför Valborg

By on 28 april, 2017

Drygt var tredje förälder (35 procent) uppger att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med Valborg. I Kalmar län var motsvarande siffra 44 procent (högst) och i Norrbottens län var siffran 23 procent (lägst). Knappt åtta av tio (79 procent) svarar även att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol, men bara nio procent tror att det är vanligt att deras egna tonårsbarn dricker alkohol. Det visar en undersökning bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat göra.

Under Valborg så kommer många unga att dricka alkohol för första gången. Det är viktigt att som förälder vara beredd på det. Att prata med sitt barn om alkohol är alltid viktigt och inför Valborg kan ett sådant samtal ha stor betydelse både för föräldrar men inte minst för deras barn, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Regionala skillnader
Undersökningen, som genomfördes i samtliga 21 län i Sverige visar även på regionala skillnader. Exempelvis uppger 92 procent (högst) av de tillfrågade tonårsföräldrarna i Uppsala län att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med Valborg, motsvarande siffra bland föräldrarna i Kronoberg var 66 procent (lägst).

Inför Valborg får 106 000 vårdnadshavare, vars barn under 2017 fyller 14 år, IQs bok Tonårsparlören hemskickad till sig. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar och innehåller bland annat kapitel som ”Hur pratar man om alkohol?”, ”Bjuda hemma?”, ”Köpa ut?”, ”Sociala medier” och ”Festivaler”.

Att som förälder utgå från sin egen tonårstid i samtal om alkohol med sin tonåring blir inte alltid rätt. Tiderna förändras och hur ungdomar dricker alkohol har också förändrats rejält. Idag är exempelvis sociala medier ett forum för unga att få tag på alkohol, något som är bra för föräldrar att ha koll på, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Fler resultat från undersökningen bland tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år:
Nästan 6 av 10 (58 procent) är oroliga för att deras tonårsbarn ska råka illa ut på grund av alkohol. Bland de tillfrågade föräldrarna i Jämtland var siffran 66 procent (högst), motsvarande siffra bland föräldrarna på Gotland var 41 procent (lägst).

– Drygt 7 av 10 (71 procent) vill att det ska arrangeras fler alkoholfria aktiviteter för tonåringar under 18 år på orten där de bor i samband med Valborg. Bland de tillfrågade föräldrarna i Västernorrland var siffran 79 procent (högst), motsvarande siffra i Kronoberg var 58 procent (lägst).

Årets version av Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet på engelska och som ljudbok.

Regionalt
Örebronyheter

*Undersökningen genomfördes av Norstat mellan 22 mars – 10 april 2017 bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år via en webbenkät.

You must be logged in to post a comment Login