Hindra inte anhöriga från att vara gode män

By on 22 maj, 2017
Förbundsordförande Thomas Jansson och Lillemor Holgersson med deltagare på FUB:s förbundsstämma 2017.

FUB är oroliga för regeländringar kring vem som får vara god man, så att de som oftast känner huvudmännen bäst och kan bäst kommunicera med huvudmännen, alltså de anhöriga, ska hindras från att vara god man.

– Gode män är viktiga för ett gott liv. Ekonomin är bara en av tre viktiga uppgifter för en god man, men kan bli det enda fokuset för gode män som bara har uppdraget som ett jobb, säger Lillemor Holgersson i FUB:s förbundsstyrelse. Vi kräver att inget ska bestämmas innan man har lyssnat på FUB och FUB:s medlemmar. Nära anhöriga är viktiga som gode män för personer med utvecklingsstörning.

Hela uttalandet från FUB:s förbundsstämma 2017:

Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, samlat till förbundsstämma i Brastad, Bohuslän, har med stor oro tagit del av diskussionen om en förändring av reglerna för godmanskap.

För många av våra medlemmar är det av största vikt att den som förordnas till god man har synnerligen god personkännedom, framför allt om uppgifterna att sörja för person och bevaka rätt ska kunna fullgöras. Det handlar exempelvis om att förstå vad en person önskar som är beroende av alternativ kompletterande kommunikation, exempelvis bild- och symbolstöd, gester eller åtbörder, för att göra sig förstådd. Detta innebär att det ofta är en nära anhörig, med ett stort engagemang för och mångårig kunskap om huvudmannen, som är mest lämpad som god man.

Vi ser med stor oro på en utveckling mot professionella gode män vars fokus ligger på att ansvara för huvudmännens ekonomi. Det är bara en av tre viktiga uppgifter och inte nödvändigtvis den som avgör om huvudmannen tillförsäkras goda levnadsförhållanden.

Vi kräver att beslutfattarna lyssnar på FUB som en röst för våra medlemmar innan förhastade beslut fattas. Vi är övertygade om att föräldrar och andra nära anhöriga även i fortsättningen har en stor och viktig uppgift att fylla som gode män för personer med utvecklingsstörning.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login