Turkiet: Amnestys ordförande fortsatt häktad och kommer att åtalas

By on 11 juni, 2017
Taner Kiliç, ordförande i Amnesty Turkiet.

De turkiska myndigheterna har beslutat att åtala Taner Kiliç, ordförande i Amnesty Turkiet, för ”medlemsskap i en terroristorganisation”. Amnesty International kräver att åtalet mot honom läggs ner och att han omedelbart friges. 

Amnesty har även satt igång en global aktion där människor uppmanas att mejla direkt till Turkiets justitieminister och begära detta; https://www.amnesty.org/en/get-involved/take-action/free-taner/

Taner Kiliç greps och häktades i tisdags, misstänkt för samröre med Fethullah Gülen-rörelsen. Han greps tillsammans med 22 andra advokater som alla är baserade i Izmir. Vid domstolsförhören under fredagen den 9 juni väcktes åtal mot honom för medlemskap i ”terroristorganisationen Fethullah Gülen” och han hålls därför kvar i häktet.

– Det här visar hur långt den turkiska regimen är beredd att gå när det gäller att slå ner på människor som upplevs som oppositionella. Utvecklingen i Turkiet är mycket oroande när det gäller mänskliga rättigheter och den har förvärrats allvarligt sedan kuppförsöket i juli, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty Sverige.

Gripandet av Taner Kiliç har väckt stor internationell uppmärksamhet, bland annat från USA:s utrikesdepartement, EU, Danmarks utrikesminister samt nationella och internationella människorättsorganisationer.

Taner Kiliç har suttit i styrelsen för Amnesty Turkiet i olika perioder sedan 2002. I tisdags morse, den 6 juni, kom poliser till hans hem i Izmir och sökte igenom det, sedan sökte de också igenom hans kontor. Det utfärdades en häktningsorder av honom tillsammans med 22 andra advokater, med hänvisning till en utredning om misstänkt medlemskap i ”terroristorganisationen Fethullah Gülen”.

Taner Kiliç är en principfast och passionerad människorättsförsvarare. Åtalspunkterna som väckts mot honom saknar helt grund. De visar bara hur godtyckligt och hur svepande den turkiska regeringens maniska jakt på upplevda fiender och kritiker har blivit. Han måste genast sättas på fri fot och åtalen mot honom måste läggas ner. Gripandet av Taner Kiliçvisar inte bara på en icke-respekt för mänskliga rättigheter men också en önskan om att komma åt dem som försvarar dem. Vi uppmanar alla som bryr sig om mänskliga rättigheter, i Turkiet och i hela världen, att visa sitt stöd för en modig människortättsaktivist som har ägnat sitt liv åt mänskliga rättigheter och som nu har berövats sin frihet i kampen för dessa, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Åtta av de gripna advokaterna hölls kvar i häktet. En släpptes mot borgen. Sju andra togs till domstolen vid samma tid som Taner Kiliç, men väntar fortfarande på beslut. Ytterligare sex personer var fortsatt i polisförvar.

Det enda som presenterades av myndigheterna när det gäller påstådda kopplingar till Gülenrörelsen är att något som heter Bylock påstås ha funnits på Taner Kiliçs telefon sedan augusti 2014. Bylock är en ”secure mobile messaging application” som myndigheterna säger har använts av ”Gülens terrororganisation”.

Inga bevis har presenterats för att underbygga påståendet och Taner Kiliç förnekar att han laddat ner eller använt Bylock, eller ens hört talas om det – tills det påstådda användadet av Bylock publicerades brett i samband med nyligen gjorda häktningar och åtal.

– Taner Kiliç är varken en supporter, eller följare, av Fethullah Gülen-rörelsen, han har tvärtom varit en kritiker av hans roll i Turkiet. Det enda bevis som förts fram mot honom är den påstådda närvaron på hans telefon av en säker kommunikationsplattform, som inte ens om det skulle vara sant skulle vara ett bevis på något kriminellt. Han ska inte ställas inför rätta på basen av sådana här tunna och otillräckliga anklagelser. Amnyesty International kommer arbeta outtröttligt för att Taner ska friges och orubbligt fortsätta sitt arbete i och om Turkiet, säger Salil Shetty.

Bakgrund
Häktningen av Taner Kiliçäger rum i en kontext av ökande tillslag mot mänskliga rättigheter från de turkiska myndigheterna, efter det misslyckade kuppförsöket den 15 juli 2016. Tiotusentals anställda inom den offentliga sektorn har avskedats och över hundra journalister och mediamedarbetare har häktats och över hundra medier och icke-statliga organisationer har stängts ner.

De turkiska myndigheterna har skyllt kuppförsöket på Fethullah Gülen, en predikant baserad i USA, och har sedan dess kallat rörelsen för en terroristorganisation. Det här har banat väg för att tusentals människor, som inte alls varit inblandade i kuppförsöket, har blivit godtyckligt häktade.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login