Tandläkarens råd så får du fräschare andedräkt i sommar

By on 13 juni, 2017

Fräsch mun vill de flesta ha men många drabbas då och då av dålig andedräkt. Omkring en halv miljon svenskar har dessutom så svåra problem med dålig andedräkt att de behöver hjälp.1 Vad kan man göra på egen hand? Vi bad tandläkaren Perry Karlsson ge sina bästa råd.

”Dålig andedräkt är ett vanligt problem och många lider i det tysta. Det kan kännas generande och får sociala konsekvenser när man undviker umgänge. Men det finns några enkla råd för bättre andedräkt”, säger tandläkaren Perry Karlsson på Tandläkarhuset Bromma som här har samlat fem goda råd för en fräschare mun.

1. Goda rutiner – varje dag
Den dagliga munhygienen är grunden för både andedräkten och tandhälsan. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd tandtråd, tandtrådsbygel eller mellanrumsborste en gång om dagen. Då håller du tänderna friska och starka. Daglig och noggrann rengöring minskar mängden bakterier som ger upphov till illaluktande ämnen.

2. Fluorskölj med zink
Vanligtvis kommer dålig andedräkt från munnen. Lukten uppstår när bakterier i munnen frigör svavelhaltiga föreningar. Mediciner och vissa sjukdomar kan också orsaka dålig andedräkt. Om du besväras av dålig andedräkt rekommenderas att du sköljer munnen med en fluorskölj med zink som neutraliserar den dåliga lukten.

3. Tungskrapan – din tungas bästa vän
Bakterier som ger upphov till dålig andedräkt finns överallt i munnen. Det kan vara runt tänderna, i tandköttsfickor och inte minst: på tungan. Använd en tungskrapa för att effektivt avlägsna bakteriebeläggningar på tungan. Fråga personalen på apoteket om en sort som passar dig.

4. Tänk på vad du äter och dricker
Det är inte så vanligt, men dålig andedräkt kan komma från magen. Har du provat tipsen ovan utan resultat kan du försöka dra ner på mjölkprodukter, kaffe, kryddstark mat och alkohol eftersom sådant kan påverka andedräkten. Rökning är också bra att undvika för den som vill ha en fräsch andedräkt.

5. Prata med din tandläkare
Vänd dig till din tandläkare om du upplever att den dåliga andedräkten påverkar dig eller din omgivning. Tandläkaren kan utreda om den dåliga lukten beror på någon tandsjukdom eller muntorrhet och rekommendera lämplig behandling.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login