Nya möjligheter att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp

By on 20 juni, 2017
Livräddare tar emot hjärtstartare levererad av drönare.

Ny forskning från Centrum för Hjärtstopps-forskning vid Karolinska Institutet som uppmärksammats stort internationellt visar att en specialbyggd drönare kan leverera en hjärtstartare inom de första minuterna efter plötsligt hjärtstopp och långt före ambulans.

”Möjligheten finns nu att få fram en hjärtstartare med hjälp av drönare redan inom 5 minuter även i landsbygds och skärgårdsmiljö och att ge människor samma chans till överlevnad vid ett plötsligt hjärtstopp som man har i mer tätbebyggda områden”, säger Andreas Claesson ambulanssjuksköterska och ansvarig forskare vid Centrum för Hjärtstoppsforskning.

Resultaten publicerades i den ansedda medicinska tidskriften Journal of American Medical Association – JAMA och har rönt mycket stor internationell uppmärksamhet det senaste dygnet framförallt i USA.

Forskarna vid Karolinska Institutet använt en specialbyggd ambulansliknande drönare utrustad med hjärtstartare utvecklad i samverkan med ingenjörer i FlyPulse AB, Trollhättan. Drönaren larmades ut och flögs automatiserat utom synhåll för piloten i upp till 10 kilometers radie till motsvarande den exakta destination som ambulansen kört vid historiska inträffade hjärtstopp under åren 2006-2013 inom Norrtälje kommun. Tiden från utlarmning till ankomst för platserna för hjärtstoppen med drönare var i medeltal ca 5 minuter, hela 16 minuter kortare i jämförelse med motsvarande historisk framkörningstid för ambulanssjukvården.

”I områden med förlängd ambulansresponstid, uppemot 20-30 minuter, är chansen att överleva ett hjärtstopp oerhört liten dödligheten är i princip 100%. Om däremot en hjärtstartare kan användas inom de första minuterna efter ett hjärtstopp kan uppemot 70% överleva händelsen. Drönare kan vara ett bra komplement till ambulanssjukvård och räddningstjänst för att facilitera detta.”, säger Jacob Hollenberg, specialistläkare inom kardiologi tillika forskningschef vid hjärtstoppscentrum, KI.

Tidig hjärt-lungräddning (HLR) ökar överlevnaden vid hjärtstopp och är någonting som alla bör kunna. Vid medvetslöshet med onormal eller ingen andning skall man larma 112 och starta HLR. Finns det en hjärtstartare i närheten skall man hämta och använda den. I det Svenska hjärtstartarregistret finns möjlighet att söka efter närmaste hjärtstartare, www.hjartstartarregistret.se

”Med tidig HLR, omväxlande 30 kompressioner och 2 inblåsningar och en tidig strömstöt från en hjärtstartare kanske framöver levererad från en drönare finns stor potential att öka överlevnaden markant i områden där det är långt till ambulans eller där lokala hjärtstartare saknas.”, säger Andreas Claesson.

Hälsa |Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login