Världen sviker flyktingarna i Uganda

By on 22 juni, 2017
2 000 flyktingar passerar Ugandas gräns dagligen och en av de största utmaningarna är tillgången till rent vatten.
Foto: Frederic Noy / COSMOS

Uganda är idag det land i Afrika med flest flyktingar, och runt 2 000 nya flyktingar anländer varje dag. De flesta av dem flyr undan våldet i Sydsudan. Resurserna är dock långt ifrån tillräckliga och livräddande förnödenheter såsom mat och vatten måste prioriteras för att förhindra att situationen blir akut.

– För närvarande är inte ens de mest grundläggande behoven hos flyktingarna uppfyllda, säger Tara Newell, insatsansvarig för Läkare Utan Gränser i Uganda.

Otillräckliga resurser, i kombination med bristfälliga vatten- och sanitetsförhållanden och brist på mat, kan snabbt göra situationen till en medicinsk nödsituation. I Palorinya, en bosättning för flyktingar, är 80 procent av befolkningen helt beroende av vatten som Läkare Utan Gränser tillhandahåller, vilket är ohållbart.

– Trots att vi tillhandahåller rekordmängder vatten i Palorinya räcker det knappt för befolkningen, säger Tara Newell.

Flertalet flyktingar som bor i bosättningar utan vattenverk, och som måste förlita sig på några få brunnar och vattenbilar, får sju liter vatten per person och dag. Tillgången till vatten i bosättningarna är helt beroende av vattenbilar, ett enormt dyrt system som ofta kan spåras till dåliga vägförhållanden.

– Utan en långsiktig och mer kostnadseffektiv lösning kommer människors förmåga att klara sig, såväl som deras hälsa, att försämras, säger Tara Newell.

”Jag blir hellre dödad i Sydsudan än svälter i Uganda”
Efter att matransonerna som distribueras av FN:s livsmedelsprogram halverats är också antalet människor som har brist på mat i bosättningarna ett stort problem. Läkare Utan Gränser ser att flyktingar registrerar sig i flera olika bosättningar eftersom de är desperata efter att få tillgång till vatten och matransoner. Det finns också rapporter om bristfälliga distributionsplatser i bosättningarna. Flyktingar har nämnt bristen på mat och vatten som ett stort problem och vissa funderar till och med på att återvända till Sydsudan.

– Jag blir hellre dödad i Sydsudan än svälter i Uganda, har en flykting berättat för Läkare Utan Gränsers personal.

Teamen har också hört om flyktingar som på grund av bristen på mat i Uganda återvänt till Sydsudan där de sedan blivit dödade.

– Flyktingarna befinner sig i en ofattbar situation, antingen är de utan mat och vatten, eller så får de riskera sina liv så att de kan äta, säger läkaren Leon Salumu, projektansvarig hos Läkare Utan Gränser.

Restriktiv migrationspolitik i Europa
Den 22 och 23 juni möts regeringar och internationella organisationer i Ugandas huvudstad Kampala för att samla in pengar åt landets flyktinginsats. Just nu befinner sig 950 562 flyktingar i Uganda och det har visat sig vara en omöjlig uppgift för landets regering att svara på den utmaning som det stora och växande antalet innebär. Samtidigt har många europeiska länder infört en mer restriktiv migrationspolitik och försökt att begränsa möjligheten för flyktingar att korsa dess gränser. Istället har man lovat att stödja flyktingar närmare deras hemland, löften som inte har infriats vilket Ugandas flyktinginsats är ett bevis på då enbart 17 procent av den är finansierad.

Världen | Uganda
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login