Oacceptabelt många dör av aids i Afrika söder om Sahara

By on 26 juli, 2017
Winnie är 25 år och fick sin hivdiagnos för två år sedan. På grund av behandlingssvikt är hennes immunförsvar nu mycket dåligt. Hon vårdas på aidsavdelningen på sjukhuset i Homa Bay, Kenya.
Foto: Patrick Meinhardt / Läkare Utan Gränser.

Även om stora framsteg gjorts inom det internationella hivarbetet under det senaste decenniet är antalet dödsfall i aids fortfarande oroväckande högt i Afrika söder om Sahara. Det visar en ny rapport från Läkare Utan Gränser som presenterades på den internationella aidskonferensen i Paris. 

Läkare Utan Gränsers rapport Waiting isn’t an Option: Preventing and Surviving Advanced HIVbygger på medicinska data från sjukhus som vi antingen driver eller stöttar i Guinea, Kenya, Kongo-Kinshasa och Malawi. Siffrorna visar att aidspatienterna har så försvagade immunförsvar att mellan 30–40 procent avlider trots att de står på behandling. Närmare en tredjedel av dödsfallen sker inom 48 timmar efter inläggning på sjukhus.

Trots att hivmediciner i allt större utsträckning blivit tillgängliga i låginkomstländer har detta inte lett till en lika stor minskning av antalet fall av långt framskriden hivinfektion och aids som förväntat. Av aidspatienterna på de sjukhus som stöttas av Läkare Utan Gränser har numera fler än hälften redan påbörjat behandling. Att så många ändå insjuknar och dör beror framför allt på behandlingssvikt, att behandlingen avbryts eller att de diagnostiserats i ett så sent skede att behandlingen har satts in för sent.

Samtidigt visar rapporten att nära hälften – 47 procent – av de personer som utvecklat aids i Malawi, Kenya och Sydafrika aldrig blivit vare sig testade eller behandlade.

– Många diagnostiseras väldigt sent. Vi måste göra mer för att upptäcka dessa människor i ett tidigare skede, innan de läggs in på sjukhus i livshotande tillstånd eller dör i hemmet utan att ha fått behandling. Stigmatiseringen av smittade är fortfarande ett mycket utbrett problem, och bristen på information är stor, säger Gilles van Cutsem, hivexpert på Läkare Utan Gränser.

Det behövs fler insatser, både för att förhindra och för att behandla aids. Ökad tillgänglighet till bromsmediciner måste kompletteras med förbättrad vård för patienter med långvarig behandlingssvikt. Det är inte acceptabelt att så många fortfarande dör av aidsrelaterade sjukdomar och inte prioriteras i det internationella hivarbetet.

Läkare Utan Gränser är också oroade över att situationen förvärras av att den internationella finansieringen av hivinsatser har stagnerat. Aviserade minskningar av USA:s stöd till såväl Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria som till det amerikanska hivprogrammet Pepfar kommer att leda till svåra konsekvenser för det globala hivarbetet, inte minst på lokal nivå vad gäller hivtestning och stöd till människor på behandling. Det minskade stödet kommer också att försvåra investeringar inom viktiga områden som satsningar på vårdpersonal, laboratorier och diagnostisering.

Världshälsoorganisationen (WHO) lanserade nyligen riktlinjer för behandling av aids i låginkomstländer. Detta är ett steg i rätt riktning. Nu gäller det att riktlinjerna omedelbart implementeras, tillsammans med särskilda åtgärder för patienter med behandlingssvikt och läkemedelsresistens.

– Varje patient som utvecklar aids är ett förfärligt bevis på de utmaningar som kvarstår när det gäller att bistå med diagnostisering och behandling i tid. Med minskande global finansiering riskerar arbetet att gå i fel riktning och aidspatienter att fråntas den lilla skärva av hopp de ändå haft, säger Mit Philips, hälsorådgivare på Läkare Utan Gränser.

Världen
Örebronyheter

Läkare Utan Gränser tillhandahåller hivbehandling till över 230 000 människor i 19 länder. Vi erbjuder kostnadsfri sjukhusbaserad aidsbehandling på fyra sjukhus i Afrika söder om Sahara: i Guinea, Kenya, Kongo-Kinshasa och Malawi. 

You must be logged in to post a comment Login