Lyckat genrep för basketlandslaget

By on 26 juli, 2017
Victor Gaddefors blev poängbäst med sina 16 poäng.

Herrlandslagets generalrepetition inför VM-kvalet blev en riktigt jämn historia. Sverige gick till slut vinnande ur striden med siffrorna 82-77 efter att Thomas Massamba och Tobias Borg satte åtta viktiga straffkast i rad. ”Vårt lagförsvar var mycket bättre idag,” säger Tobias Borg.

Den första perioden präglades av en till synes hal boll – båda lagen hade problem med både mottagning och hantering av bollen – och Tobias Borg. Guarden satte 2/2 treor, spelade försvar under tröjan på hela den estländska spelfemman, och levererade dessutom 4 assists. Poängmässigt följdes lagen åt, och perioden avslutades med siffrorna 19-19. Borg plockade sammanlagt ihop åtta assists under matchen, och bidrog dessutom med 14 poäng.

– Min roll i laget är att skapa lägen för andra, så det känns självklart bra att bidra med assists. Jag var besviken på min egen insats efter förra matchen [mot Estland, reds anm.], men idag kändes det mycket bättre.

Lagen fortsatte att byta ledning under matchens andra period, och inför halvtidsvilan stod det 39-38 till Sverige. Störst reaktion från publiken fick den estniske spelaren Rait-Riivo Laane efter att han hade skickat iväg en bakom huvudet-hook med en sekund kvar av skottklockan. Vad hör historien till är att den nästan gick i … Hooken kan ha varit ett resultat av Sveriges tuffa defense.

– Vi spelade ett aggressivt försvar idag, och tvingade motståndarna till att göra misstag, berättar förbundskapen Vedran Bosnic.

Victor Gaddefors dunk och Marcus Erikssons steal i början på den tredje perioden satte fart på det svenska laget som gick upp i en niopoängsledning. Periodsiffrorna skrevs till sist till 62-54. Den fjärde perioden inleddes mindre bra från svenskt håll. Slarvigt spel och tydlig irritation i det svenska laget ledde till att Estland knappade in, och avståndet var så litet som två poäng med 31 sekunder kvar av matchen. Matchens sista minut var en härlig straffkasthistoria där lagen turades om att skjuta från linjen. Sverige lyckades hålla kvar sin ledning och slutresultatet skrevs till 82-77.

– Dagens match handlade om att prova nya saker inför kvalet. Vi hade både framgångsrika och mindre bra stunder under matchens gång, men jag är nöjd med samtliga spelares attityd idag; alla gav sitt max, säger Vedran Bosnic.

Nu gäller det alltså för Sverige att ladda om och förbereda sig för VM-kvalet mot Bosnien nästa vecka.

– Vi har en bra känsla i laget, berättar Tobias Borg. Kemin stämmer. Jag tror att det är en stor fördel att vi trivs ihop, både på och utanför planen.

Sverige – Estland 82-77 (39-38)
Poäng Sverige: Viktor Gaddefors 16, Tobias Borg 14, Alexander Lindqvist 12, Thomas Massamba 10, Martin Pahlmblad 8, Nicholas Spires 7, Carl Engström 5, Marcus Eriksson 5, Dino Pita 5.