Frälsningsarmén startar katastrofhjälp och insamling för Sierra Leone

By on 18 augusti, 2017
Översvämningskatastrof i Freetown Sierra Leone.

Frälsningsarmén i Sierra Leone deltar i hjälparbetet efter de våldsamma skyfallen i huvudstaden Freetown, som orsakat kraftiga översvämningar och förödande jordskred.

Enligt senaste rapporteringen har nästan 400 människor förlora sina liv – de flesta i jordskredet som begravde många hus i stadsdelen Regent – och fler än 600 personer saknas. Officiella siffror från landets säkerhetstjänst uppskattar att mer än 3 000 människor har förlorat sina hem.

Kapten Broton Weah, från Frälsningsarmén, rapporterar från Freetown att jordskredet inträffade klockan tre på natten då de flesta sov. Översvämningen tog med sig allt som fanns där den drog fram. Efter ett tag rasade den höglänta delen av staden och kom att helt täcka området. Tre medlemmar i Frälsningsarmén dog i detta skede. Några av de överlevande förlorade sina ben eller händer. Behovet är stort av mat, kläder och andra nödvändigheter.

Regeringen och flera ideella hjälporganisationer har börjat bygga upp temporära boplatser till de drabbade men manga av behoven återstår att möta. I klartext uttrycker kapten Weah att behovet är mycket omfattande eftersom situationen är långt värre än allvarlig.

Ekonomisk hjälp har skickats från Frälsningsarméns Internationella Högkvarter i London för att möta de mest trängande behoven, samtidigt som utvärdering och bedömning av totala hjälpbehovet görs. I samarbete med Sierra Leones regering, Röda Korset och andra hjälporganisationer kommer Frälsningsarmén att förse 200 familjer med mat, matlagningsmöjligheter och filtar.

Frälsningsarmén i Sverige har idag skickat 10 000 USD och startat insamling med möjlighet till att ge SMS- eller Swishgåva eller betala på plusgiro 90048005.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login