Bok om utmattning ur manlig synvinkel

By on 20 augusti, 2017
Niklas Nygren arbetade som specialistläkare inom psykiatrin när hans hjärna en dag bestämde sig för att det fick vara nog

När Niklas Nygren publicerade sitt första blogginlägg kraschade servern. Nu blir han den första mannen som delar sina personliga erfarenheter av utmattningssyndrom i bokform.

”Jag är 43 år, gift och har två barn. Jag är specialistläkare inom psykiatri och har en anställning som överläkare på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Jag är sjukskriven för att min hjärna en dag bestämde sig för att det fick vara nog. Vårt dittills effektiva samarbete tog slut en vacker majdag. Slut är kanske lite drastiskt uttryck, men jag kunde inte längre utföra mitt arbete. Jag blev sittande på min stol. En fas-säkring gick i hjärnan, som vår psykolog uttryckte det.”

Så inleder psykiater Niklas Nygren sitt första blogginlägg i oktober 2016. Gensvaret blir enormt och efter 100 000 besökare det första dygnet kraschar servern.

Ett slut, en början – en psykiaters funderingar kring sitt utmattningssyndrom samlar Niklas bloggtexter tillsammans med hans egna illustrationer som gestaltar utmattningssyndromet.

”Hur tydligt man än ser och förstår det ohållbara i situationen, är det paradoxalt nog minst arbetsamt att fortsätta. Det behövs med andra ord hjälp av någon utifrån för att bryta den. Frågan är av vem?”

I boken reflekterar Niklas Nygren över det egna ansvaret när man drabbas av stressrelaterad ohälsa, men lyfter också frågan vidare till arbetsgivare och samhällets ledande funktioner.

Hitta boken Ett slut, en början här »

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login