Svenskt EM-brons i fälttävlan

By on 21 augusti, 2017

Det svenska fälttävlanslaget red hem ett snyggt EM-brons i Strzegom, Polen på söndagen. Storbritannien tog guld och Tyskland silver.

– Tre stora ridsportnationer på pallen. Det här är stort, säger stolte förbundskaptenen Fredrik Bergendorff om bragden.

Det höll hela vägen in över mållinjen och svenska laget fick kliva upp på podiet och ta emot bronsmedaljerna i fälttävlans-EM. Alla fyra svenska lagryttarna slutade bland de 15 bästa i EM.

– Fantastiskt roligt för Sverige och för ryttarna själva, de har jobbat så professionellt hela vägen, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Det blev en lång väntan men när det väl var dags startade de svenska ryttarna tätt. Niklas Lindbäck på Focus Filiocus var först ut och red en stabil och felfri runda inom tiden.

Ludwig Svennerstål på Paramount Importance började bra men i den avslutande trekombinationen blev det fel i uthoppet och ekipaget rev grovt. Ludwig lyckades samla ihop både sig och hästen och klarade sista hindret.

Louise Svensson Jähde på Wieloch’s Utah Sun hade lite otur och rev första hindret men höll sedan ihop det resten av banan. Därmed var lagbronset säkrat och de många svenskarna på läktarna jublade.

Sara Algotsson Ostholt hade bronset i sin hand men Reality blev lite lång på diagonalen och rev först trippelbarren och sedan oxern. Därmed försvann chansen till individuell medalj. 

– Vi började bra men helt plötsligt blev hon spänd, säger hon om Reality. 

– Jag är såklart besviken. Men jag är glad och otroligt stolt för laget såklart. Härligt att vi fick till det. Superkul.

Sara slutade på en individuell nionde plats, Louise på elfte, Niklas på fjortonde och Ludwig på femtonde. Alla svenska lagryttare bland de 15 bästa på ett EM, ett historiskt resultat.

Anna Freskgård på Box Qutie gjorde en lysande hoppning och var felfri över mållinjen, totalt blev hon 34:a. Malin Josefsson på Allan V hade två nedslag och slutade 39:a.

Ingrid Klimke, Tyskland vann individuellt guld, före lagkamraten och ”oslagbare” Michael Jung.

– Det var på tiden, äntligen, skämtade Ingrid Klimke.

Lika glad som Ingrid var att slå Michael, lika glada var det brittiska laget över att slå tyskarna.

– Det känns bra att kunna bevisa att det faktiskt är möjligt, säger Nicola Wilson, indivduell bronsmedaljör.

Såväl Storbritannien i ledning som Tyskland på silverplats hade bara tre lagryttare till start men alla presterade på topp. Således tog Storbritannien guld, Tyskland silver och Sverige brons.

-Det här var verkligen roligt och viktigt för svensk fälttävlan, säger Fredrik Bergendorff, som fått bästa möjliga resultat sitt första år som förbundskapten

– Vi har jobbat mycket på lagkänslan och att alla ska både förstå och stötta varandra och det har verkligen gjort skillnad, säger Fredrik, som inte slår sig till ro efter framgångarna. De finns massor med idéer på hur vi ska jobba vidare så nu får vi sätta oss ner och planera framåt.

Sport | Hästsport
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login