Julklappstips – ett mirakelträd som bidrar till en bättre framtid

By on 1 oktober, 2017
Esther i Emali, Kenya med sitt endast tre månader gamla "mirakelträd" Moringa.

Moringaträdet, Moringa oleifera, kallas ofta för ett ”mirakelträd” och det har sin förklaring. Trädet klarar tuffa klimatförhållande, är ätbart ända ned till roten och fungerar som ett näringsrikt komplement till kosten för både barn och vuxna. 

Moringaträdet kan växa i mycket torrt klimat och den växer 3-4 meter bara första året. Det går att utvinna olja som både kan användas till belysning, matlagning och även som grund i produktion av naturliga skönhetsprodukter. Den här typen av produkter går att sälja på marknaden vilket ger utsatta familjer möjlighet att försörja sig.

I Barnfondens webbshop kan du ge bort ett Moringaträd till en behövande familj. Gåvobeviset du får när du köper ett Moringaträd passar bra att ge bort i present eller julklapp. Och vill du köpa flera trädplantor går det bra. Faktum är att du kan köpa en hel skog om du vill. Det projekt som dessa trädplantor går till fokuserar på kvinnor i Emali, Kenya. I en region där kvinnorna ofta har lite inflytande möjliggör det här projektet att de lär sig att odla och förädla det som träden ger. Det finns även stöd som hjälper kvinnor att sälja produkter på marknaden och därigenom få större frihet och självbestämmande.

Moringa i korthet: 

Näringsinnehåll

  • Sju gånger så mycket C-vitamin som apelsiner
  • Fyra gånger så mycket A-vitamin som morötter
  • Fyra gånger så mycket kalcium som mjölk
  • Tre gånger så mycket kalium som bananer
  • Dubbelt så mycket protein som yoghurt
  • Utöver ovan innehåller bladen många andra vitaminer, mineraler och essentiella aminosyror*

Vattenrening 
Flera studier har undersökt ett protein i Moringaträdets frön som får orenheter att klumpa ihop sig, något som sedan kan avlägsnas från vattnet. Enligt uppgift kan över 90 procent av bakterierna i vattnet renas från vattnet med denna metod

Familjers ekonomi
Familjer kan sälja egenproducerade produkter på marknaden och därigenom stärka sin ekonomi och skapa nya möjligheter, bland annat för barnen och deras tillgång till utbildning. 

Missa inte den här möjligheten att ge en familj en bättre framtid samtidigt som du ger bort en present som helt säkert kommer att väcka nyfikenhet. Du hittar vår webbshop på barnfonden.se eller direkt på barnfonden.se/jul. 

Världen
Örebronyheter

* Development, Security, and Cooperation; Policy and Global Affairs; National Research Council; National Research Council, Lost Crops of Africa: Volume II: Vegetables (2006)

You must be logged in to post a comment Login