Kommentar till Svensk Mäklarstatistik

By on 13 oktober, 2017

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: ”Köparens marknad för bostadsrätter och säljarens för villor”.

Det råder stark efterfrågan på lediga bostäder i stora delar av landet. Ett fortsatt stort utbud av bostadsrätter gör att trenden mot ”köparnas marknad” nu är tydlig. För villor är situationen motsatt. Bostadsrättspriserna var oförändrade under september med ett snittpris på strax över 2,5 miljoner kronor eller 38 994 kronor per kvadratmeter. Villapriserna steg med en procent den senaste månaden och snittpriset ligger nu på 3,2 miljoner kronor. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit del av.

I majoriteten av storstadsregionerna låg bostadsrättspriserna stilla i september.
Såväl riksgenomsnittet som Stockholm och Stor-Göteborg redovisar en oförändrad prisutveckling. Priserna har ökat mest i centrala Malmö med en uppgång på två procent. Malmös innerstad ligger också högt i listan över prisökningar på bostadsrätter de senaste tolv månaderna med en uppgång på hela 15 procent. Allra störst är prisökningen dock i Stor-Malmö där priserna stigit med så mycket som 16 procent året som gått. Även Stor-Göteborg visar på en stabil prisökning med elva procent under samma period.

I Stockholm steg däremot villapriserna mest under september, 2 procent. Det är en procent högre än riksgenomsnittet som redovisar en ökning med en procent under samma period. Även Stor-Malmö visar en uppgång med en procent den senaste månaden. I Stor-Göteborg var villapriserna oförändrade.

– Precis som statistiken visar är prisuppgången för bostadsrätter på många håll något svagare än tidigare. Samtidigt ligger hushållens förväntningar på en försäljning i det stora hela kvar på samma nivå som innan sommaren. När slutpriserna inte fullt ut lever upp till detta tenderar bostadsaffärerna att ta lite längre tid. Tillsammans med att allt fler nyproducerade bostäder färdigställs bidrar det därför till ett ökat utbud. Fortfarande råder dock stark efterfrågan på lediga bostadsrätter, med en mer förutsägbar och balanserad prisutveckling som följd. Men sammantaget är det ändå tydligt att vi nu går mot en marknad som främst kommer att gynna köparna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– För villor är utvecklingen den motsatta. Ett historiskt lågt utbud ger hög konkurrens om de hus som är till salu och att många objekt säljs redan innan visning, trots att priserna ligger på relativt höga nivåer i och omkring storstäderna. Minskad rörlighet som resultat av att många äldre väljer att stanna kvar i sina hus istället för att flytta till ett mindre boende är en stor del av förklaringen. Fortsatta diskussioner om skarpare amorteringskrav och ett slopat ränteavdrag ökar ytterligare risken för inlåsningseffekter på villamarknaden. Det gör att priserna kommer fortsätta stiga också den närmaste tiden, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Här har bostadspriserna stigit mest det senaste året – topp 5:

Bostadsrätter:

  1. Blekinge län – 34%
  2. Västerbottens län – 19%
  3. Östergötlands län – 18%
  4. Jönköpings län – 17%
  5. Värmlands län – 15%

Villor:

  1. Jönköpings län – 18%
  2. Västmanlands län – 16%
  3. Jämtlands län – 15%
  4. Dalarnas län – 11%
  5. Skåne län – 11%

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login