58 000 uppmanar Jordbruksverket att dra tillbaka förslag om smågrisar

By on 21 oktober, 2017
Onsdag 18 oktober klockan 14.00 besökte Djurens Rätt tillsammans med en rad andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer Jordbruksverket med en namnlista på över 58 000 namn. Syftet med mötet och med namninsamlingen är att försöka stoppa ett förslag till nya och ändrade djurskyddsföreskrifter som bland annat innehåller ett förslag om att smågrisar skall få tas tidigare från sin mamma.

Djurens Rätt har samlat in 41 227 namn på en dryg månad och Djurskyddet Sverige över 17 000, flera forskare inom området djurvälfärd har också kritiserat förslaget.

– Det visar vilket starkt engagemang det finns i den här frågan. Vi menar att förslaget bör dras tillbaka i sin helhet. Det har utformats helt utan samråd med djurrätts- och djurskyddsorganisationer och saknar ett vetenskapligt underlag för vilka konsekvenser ändringarna får ur ett djurvälfärdsperspektiv, säger Linda Björklund, etolog och ansvarig för frågor om djur i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt.

Om det nya förslaget träder i kraft så blir det tillåtet att skilja smågrisar från sina mammor 7 dagar tidigare än dagens gräns på 28 dagar. En digivningsperiod på mindre än fyra veckor hos grisar leder till ökad risk för beteendestörningar och avråds av bl.a. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

– Att ta smågrisarna tidigare står i strid med vetenskaplig forskning på området och har lett till att svenska forskare hårt kritiserat förslaget för att gå grisnäringens intressen tillmötes, säger Linda Björklund på Djurens Rätt.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login