Var femte svensk kvinna har huvudvärk minst en gång i veckan

By on 20 november, 2017

Vardagen skapar stressiga situationer som kan leda till ont i huvudet, spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk och fler än var femte svensk kvinna har huvudvärk minst en gång i veckan enligt en Novus-undersökning från Ipren.

Enligt Linda Wainwright Höckerfelt, legitimerad fysioterapeut på Huvudvärkskliniken, kan det finnas många olika orsaker som är viktiga att uppmärksamma.

Spänningshuvudvärk vanligast
Det kan finnas flera orsaker till att ha ont i huvudet, bland annat stress, spända muskler, oro eller felaktiga arbetsställningar. En Novus-undersökning visar att 1 av 6 svenskar har huvudvärk minst en gång i veckan och 70% tar receptfria värktabletter för att lindra sin huvudvärk. Att dricka extra mycket vätska, vila och ta frisk luft är även vanliga åtgärder. (Se siffror i tabell nedan.)

För att förebygga huvudvärk är det framförallt viktigt att stanna upp och lyssna på kroppens tidiga signaler i form av smärta eller trötthet, säger Linda Wainwright Höckerfelt, legitimerad fysioterapeut på Huvudvärkskliniken i Stockholm. Smärta är en signal från kroppen som man ska uppmärksamma, detta för att försöka komma tillrätta med orsaken.

Kvinnor drabbas mest
Fler än 1 av 5 kvinnor uppger att de har ont i huvudet minst en gång i veckan och behandlar sin huvudvärk med receptfria värktabletter i större utsträckning än män. Om man inkluderar siffror med de som även uppger att de har huvudvärk varannan vecka är det dubbelt så många kvinnor som män som drabbas av huvudvärk.

En orsak till att kvinnor i större utsträckning har ont i huvudet kan bero på hormonella svängningar. En annan faktor som kan påverka huvudvärk är exempelvis stress. Stress kan handla om överbelastning på arbetet eller privat men det kan också vara en fråga om livsstil där man kanske har för lite tid för återhämtning och vila, förklarar Linda Wainwright Höckerfelt.

Huvudvärksexpertens tips:

  • Motionera regelbundet
  • Gör avslappningsövningar och övningar i Mindfulness
  • Se över din arbetsställning för att undvika dysfunktionellt rörelsemönster i käke, nacke och skulderparti
  • Ha regelbundna sömn- och kostvanor
  • Utred alltid en nytillkommen huvudvärk för att utesluta underliggande medicinska orsaker
  • Detta gör svenskarna för att lindra sin huvudvärk 2(flera alternativ möjliga)
Jag tar receptfria värktabletter 72 %
Jag dricker extra mycket vätska 39 %
Jag vilar 31 %
Jag tar frisk luft 22 %
Jag stretchar/gör avslappningsövningar 10 %
Jag utövar fysisk träning 7 %
Jag tar receptbelagt läkemedel mot huvudvärk 5 %
Jag går på professionell behandling (som akupunktur, kiropraktor, massage, naprapat etc.) 4 %
Jag botar med värme (som värmedyna, vetekudde, varm dusch, bastu etc.) 4 %
Gör inget för att bota min huvudvärk 6 %
Inget av ovanstående 0 %
Vet ej 2 %

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Ipren under 27 april till 2 maj 2017. Totalt 1.037 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-79 år.

You must be logged in to post a comment Login