Afghanistan: Sex rödakorsare dödade och två saknas efter attack mot konvoj

Av på 11 februari, 2017

Sex medarbetare vid Internationella rödakorskommittén (ICRC) har skjutits till döds i Afghanistan. Två medarbetare saknas.

Teamet som bestod av tre förare och fem humanitära fältarbetare var på väg ut för att leverera viktig hjälp till byarna. Konvojen attackerades av beväpnade män.

Det som skett är förkastligt, säger Monica Zanarelli, chef ICRC:s delegation i Afghanistan. Det finns inget som kan berättiga mordet på våra kollegor och vänner. I nuläget är det för tidigt att sia om hur denna förskräckliga händelse inverkar på våra hjälpinsatser i Afghanistan. Nu måste vi samla ihop oss och stödja varandra i att förstå det ofattbara och återfinna våra saknade kollegor.

Vi fördömer attacken som ser ut att vara ett medvetet angrepp mot vår personal. Det är en enorm tragedi. Vi är i chock, säger Peter Maurer, ordförande för ICRC.

Vi är chockade och förkrossade. Att rödakorsmedarbetare attackeras och dödas när de utför sitt humanitära uppdrag för människor i utsatthet är fullständigt oacceptabelt och djupt tragiskt. Våra tankar går till familjer och anhöriga, säger Melker Måbeck, internationell chef för Svenska Röda Korset.

Svenska Röda Korset har för närvarande ingen personal på plats i Afghanistan.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in